VIŠEGODIŠNJI PROJEKTI MINISTARSTVA ODBRANE BiH: Zukan Helez za nabavku municije planira dati 156 miliona KM

"Za nabavku oklopnih vozila za laku pješadiju za period od 2023. do 2026. godine planira se izdvojiti 43,1 milion KM", navode iz Ministarstva odbrane BiH

  • Društvo

  • 11. Dec. 2023  

  • 0

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine kroz program višegodišnjeg kapitalnog ulaganja za nabavku komunikacione opreme i informacionih tehnologija, municije i minsko eksplozivnih sredstava, te oklopnih vozila i uniformi planira izdvojiti više od 600 miliona maraka, piše poslovni portal CAPITAL.

Nakon što u skladu sa pravilima za izradu pravnih propisa prođu e-konsultacije, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine će biti upućeno ukupno pet odluka o višegodišnjim projektima.

Od ukupnog navedenog iznosa više od 375 miliona KM odnosi se na projekat zanavljanja i modernizacije sistema komande, kontrole, komunikacija i kompjutera (sistemi K4) za period 2024.-2032. godine.

„Realizacijom ovog projekta osiguraće se primjena naprednih komunikacionih i informacionih tehnologija u cilju povećanja sposobnosti MO i Oružanih snaga BiH, da se sistemi komande, kontrole, komunikacija i kompjutera razvijaju i modernizuju i osigura njihov razvoj i modernizacija u skladu sa NATO normama i praksom“, navodi se u odluci o zanavljanju i modernizaciji novih sistema K4.

Poslije modernizacije sistema K4, najviše para planira se dati za nabavku municije i minsko eksplozivnih sredstava za popunu rezervi OSBiH. Za to se u periodu od 2023. do 2033. godine planira izdvojiti više od 156 miliona KM.

Za nabavku oklopnih vozila za laku pješadiju za period od 2023. do 2026. godine planira se izdvojiti 43,1 milion, a za nabavku novih terenskih uniformi za period 2022.-2030. godina planira se izdvojiti 38,9 miliona KM“, navodi se u odlukama upućenim Vijeću ministara BiH na odobravanje.

Pored nabrojanog, za projekat nadogradnje platforme sistema elektronskog poslovanja u MO i OSBiH za period 2023.-2025. godine planira se izdvojiti 1,5 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...