SCHMIDT ZADOVOLJAN ODLUKOM O FRONTEXU: “O tome sam s bh. liderima govorio još 2019. godine…”

Schmidt je izrazio zadovoljstvo što dolazi do realizacije ideje o angažmanu Frontexa na granicama BiH.

  • Politika

  • 13. Dec. 2023  13. Dec. 2023

  • 2

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da odobri otvaranje pregovora sa Frontexom.

Schmidt je izrazio zadovoljstvo što dolazi do realizacije ideje o angažmanu Frontexa na granicama BiH.

U kratkoj objavi je istakao da je on o ovoj obavezi razgovarao još 2019. godine, i to na sastanku na kojem je prisustvovao u ime njemačke vlade, sa tadašnjim članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

“Unapređenje sigurnosti granica, ostvareno u partnerstvu i saradnji sa institucijama EU, predstavljalo bi važan korak na putu pristupanja BiH u EU i jasno bi demonstriralo snažniju opredijeljenost za sigurniju budućnost”, naveo je danas Schmidt.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH u utorak je postiglo saglasnost o tekstu sporazuma kojeg bi BiH trebala postići s Frontexom kako bi policajci iz Europske unije napokon mogli doći u zemlju i pomoći u kontroli ilegalnih migracija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...