NOVA POSTAVKA BH. SLIKARA: Sutra otvaranje izložbe Safeta Zeca "Molitva"

Izložba Molitva će biti otvorena 15. decembra u 19:00 sati u Europe House Sarajevo (Maršala Tita 62).

  • Kultura

  • 14. Dec. 2023  

  • 0

Europe House, u saradnji sa Fondacijom Ivanka i Safet Zec, 15. decembra 2023. godine organizuje otvaranje izložbe "Molitva".

Riječ je o najnovijoj postavcu djela Safeta Zeca, svjetski poznatog i jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika.

Biće to  radovima koji svojim snažnim prikazom univerzalnosti molitve i nade u boljitak čovjeka, ponovo  osvajaju publiku.

Izložba Molitva će biti otvorena 15. decembra u 19:00 sati u Europe House Sarajevo (Maršala Tita 62). Tokom  otvaranja izložbe prisutnim će se obratiti: Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Safet Zec, autor izložbe i Aida Abadžić - Hodžić, kustosica izložbe-saopćeno je iz Europe House Sarajevo.

#EuropeHouse predstavlja izložbu Safeta Zeca ‘Molitva’ Izložba vrhunskog majstora bh umjetnosti otvorena je za...

Objavljuje Europe HouseSrijeda, 6. prosinca 2023.

Safet Zec, akademski slikar i grafičar, rođen je 1943. u Rogatici (BiH). Nakon završene Umjetničke škole u Sarajevu, upisuje 1964. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje 1969. godine diplomira.

Magistrirao je na istom fakultetu 1972. u klasi profesorice Ljubice Sokić. Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma.

Član je svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. Dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih nagrada te priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva. 2007. godine dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima; u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu…

Safet Zec je autor je djela ‘Skidanja Isusa s križa’ za crkvu Il Gesu u Rimu, koju je naslikao u povodu obilježavanja 200. obljetnice Isusovačkog reda. 2017. godine je u Veneciji izložen njegov slikarski ciklus ‘Exodus’ o temi izbjeglištva i rata.

Djela o nezapamćenoj ratnoj tragediji, na kojima je slavni slikar radio 20 godina,  izložna su 2 000-te  godine i u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica. Tada je uz "Exodus"publici predstavio i  ciklus  "Lica", "Hljeb milosrđa", "Zagrljaji".  Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, rekao je prilikom otvaranja da "na slikama prepoznaje lica koja zna."

Uz biblijske teme, velikan bh. i svjetske likovne scene posebno se u svojim ciklusima dotakao ratnih stradanja 90-tih godina prošlog stoljeća.  

O tome svjedoči i njegova kolekcija te istoimena sarajevska  izložba "Zagrljaji" , jedna od najposjećenijih postavki u Historijskom muzeju BiH.

Jedan od centralnih motiva ovog impozantnog opusa su ruke, koje maestra fasciniraju još od rane mladosti a sam opus je motiviran  pričom o Bošku i Admiri. Tragična sudbina sarajevskih Romea i Julije bila je tek početak istraživanja i rada na temu prekinutih zagrljaja, koju je maestro Zec, s univerzalnom porukom, posvetio svim prekinutim zagrljajima u ratnim tragedijama.

Besmisao ratnog stradanja i ruke koje znače ljudskost, spojena tijela prije konačnog rastanka, slike koje odašilju svjetlost u tamnom muzejskom prostoru - to su samo neke od karakteristika izložbe koju su mnogi s pravom svrstali  među najznačajnije kulturne događaje u BiH, prenosi FTV.

Sarajevski atelje slikara Safeta Zeca osnovan je 1987. godine, a od početka je bio zamišljen kao otvoreni radni i galerijski prostor, te mjesto za likovne, književne i muzičke susrete.

Tokom rata Atelje je bio značajno devastiran, a ponovo je otvoren 2003. godine i danas posjetiteljima pruža mogućnost da kroz stalnu postavku slika, crteža i grafika iz različitih perioda njegova rada upoznaju svu raskoš umjetničkog opusa Safeta Zeca.

Pored izložbenih i promotivnih aktivnosti, Atelje – zbirka Zec realizira i projekte na zaštiti umjetničkih djela.

Osim što je vrhunski umjetnik, Safet Zec je promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu.

Izložba vrhunskog majstora bh .umjetnosti otvorena je za građane od 18.12.2023. do 31.01.2024. godine od ponedjeljka do petka 09:00 - 18:00 u Europe House Sarajevo (Maršala Tita 62).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...