KAKO JE "SLOMLJEN" VIKTOR ORBAN: Prišao mu je Olaf Scholz i rekao - "Hajde, izađi malo na kafu"

Politico navodi da je, nakon kratkog razgovora Scholza i Orbana, mađarski premijer napustio prostoriju.

  • Evropa

  • 15. Dec. 2023  15. Dec. 2023

  • 5

Otprilike tri sata nakon zastoja u raspravi lidera EU o pristupanju Ukrajine, njemački kancelar je predložio mađarskom premijeru da izađe iz sale i popije kafu.

Viktor Orban, kako piše Politico, zaista nije bio voljan da pristane na otvaranje pregovora o proširenju sa Kijevom, pa mu je, navodno, Olaf Scholz predložio da bi trebalo da razmisli o tome i da da nakratko napusti prostoriju, prenosi B92.

Scholz je uputio preporuku mađarskom lideru ispred svojih kolega iz EU okupljenih za kružnim pregovaračkim stolom na samitu lidera u četvrtak.

Ta ideja djelovala je kao idealna, jer bi tako omogućila 26-orici lidera EU koji su ostali u prostoriji da odobre put Ukrajine ka pridruživanju uz potrebno jednoglasnost - za koju pravila EU kažu da je ispunjena i ako je jedan lider odsutan - u ovom slučaju Orban koji bi pak mogao da kaže da nije glasao “za”.

Politico navodi da je, nakon kratkog razgovora Scholza i Orbana, mađarski premijer napustio prostoriju, utirući put historijskoj odluci EU da otvori pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom nakon dana neizvjesnosti s obzirom na Orbanovo žestoko protivljenje.

Scholzova izvanredna strategija, koju su za Politico opisala tri zvaničnika koji su upoznati sa događajima, iznenadila je ne samo Bruxelles.

Ideja da jedan lider EU mora da napusti prostoriju da bi odluka bila jednoglasna je veoma neobična. U stvari, zvaničnici i diplomate EU na samitu u četvrtak nisu mogli da kažu da li je Scholzov potez ikada ranije korišcten.

Nakon što su lideri EU objavili odluku o otvaranju pregovora o pridruživanju, Orban je u objavi na Facebooku naveo: "Mađarska ne želi da bude dio ove loše odluke.”

U to vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je proslavljao odluku na društvenoj mreži X. Napisao je: “Zahvaljujem se kancelaru Scholzu na njegovim ličnim naporima i Njemačkoj na njenom vodstvu.”  

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...