RAMIZ SALKIĆ ANALIZIRAO POVEĆANJE BUDŽETA ENTITETSKOJ POLICIJI, PA ZAKLJUČIO: "Enormna ulaganja u MUP RS-a dokaz su da su Dodikove prijetnje ozbiljne"

- Svjedočimo povećanje budžeta entitetskog Ministarstva unutarnjih poslova na 132.656.200 KM u proteklih deset godina. Najveći iznos sredstava iz ovog enormnog povećanja budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS uloženo je u nabavku postrojenja i opreme, te za izdatke za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i sl. - kazao je Salkić.

  • Politika

  • 16. Dec. 2023  16. Dec. 2023

  • 6

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je danas, reagujući na povećanje izdvajanja za Ministarstvo unutrašnjih poslova RS što se nastavilo i prilikom usvajanja budžeta RS-a za 2024. godinu, da separatističke težnje vlasti entiteta RS prate enormno povećana ulaganja u jačanje kapaciteta entitetskog MUP-a., prenosi Fena.

- Analiza povećanja budžeta Ministarstva unutarnjih poslova entiteta RS u proteklih deset godina pokazuje da separatističke težnje vlasti entiteta RS prate enormno povećana ulaganja u jačanje kapaciteta entitetskog MUP-a. Ovi podaci na najbolji način demantuju sve one koji nas svih ovih godina ubjeđuju da ono što predsjednik entiteta Molorad Dodik zagovara u javnom prostoru ne predstavlja nikakvu prijetnju već da se radi o politikanstvu i predizbornoj retorici - kazao je Salkić.

Istakao je da se za proteklih deset godina budžet entitetskog Ministarstva unutarnjih poslova povećao sa 157.756.000 KM 2014. godine na 290.412.200 KM koliko je planirano za 2024. godinu.

- Svjedočimo povećanje budžeta entitetskog Ministarstva unutarnjih poslova na 132.656.200 KM u proteklih deset godina. Najveći iznos sredstava iz ovog enormnog povećanja budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS uloženo je u nabavku postrojenja i opreme, te za izdatke za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i sl. - kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, samo u posljednjih pet godina, računajući i plan za 2024. godinu, za ove svrhe je utrošeno i planirano 90.375.500 KM. Od toga je 74.692.500 KM uloženo u nabavku postrojenja i opreme za potrebe entitetskog MUP-a. Dok je za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i sl. uloženo u proteklih pet godina, računajući i plan za 2024. godinu, 15.683.000 KM. 

- U budžetu MUP-a RS za 2021. godinu za ove dvije stavke utrošeno je 26.884.600 KM što se u potpunosti uklapa u pojačane separatističke težnjama koje proklamuje i zagovara predsjednik entiteta, a iste slijedi Vlada i većinski dio narodnih poslanika u NSRS. Ovakvo povećanje budžeta i svrhe za koje se troši trebalo je već odavno alarmirati one koji su zaduženi za sigurnost i sigurnost, jer je ovdje više nego jasno da se radi o militarizaciji MUP-a entiteta RS. Što može predstavljati ozbiljnu prijetnju u budućnosti ako se ima u vidu separatističke politike koju zagovara i provodi predsjednik entiteta koji ima pod apsolutnom kontrolom Ministarstvo unutarnjih poslova kao i cjelokupnu Vladu i veći dio narodnih poslanika koji bespogovorno izvršavaju njegove naredbe - kazao je Salkić.

Kako je istaknuo, činjenica da je od oko 7.000 zaposlenih oko 94 posto srpske nacionalnosti, što je u suprotnosti s ustavnim i zakonskim odredbama o proporcionalnoj zastupljenosti, dodatno se nameće pitanje za što se sprema Ministarstvo unutarnjih poslova entiteta RS u budućnosti.

- Pored ovih činjenica nikada ne bi trebalo izgubiti iz vida da ovo Ministarstvo sa ponosom obilježava godišnjicu i održava kontinuitet sa djelovanjem policije koja je presuđena da su njeni dijelovi sudjelovali u genocidu nad Bošnjacima - muslimanima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica, a i drugim zločinima širom ovog entiteta za šta postoje relevantne presude - rekao je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...