REKORDNA GODINA ZA DOZNAKE IZ INOSTRANSTVA: Dijaspora poslala u Bosnu i Hercegovinu više od pet milijardi KM

Kako kažu u nekoliko Udruženja za zaštitu potrošača iz RS, teško da bi mnogi građani uopšte mogli da prežive s obzirom na postojeće penzije ili plate koje imaju.

  • Ekonomija

  • 16. Dec. 2023  

  • 1

Do kraja ove godine biće prebačena brojka od pet milijardi maraka kada se govori o novcu koji iz dijaspore stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Nikada do sada taj iznos nije prešao pet milijardi KM, ali prema svim pokazateljima kojima raspolaže Centralna banka BiH, ova godina će ipak biti rekordna po prilivu novca koji šalju gastarbajteri.

Na osnovu podataka Centralne Banke BiH, samo u prvom kvartalu 2023. godine iznos ukupnih tekućih transfera iz dijaspore je iznosio 1,116 milijardi KM, a to je za oko 60 miliona KM više nego godinu ranije ili za čak oko 200 miliona KM više nego dvije godine ranije.

Iz CB BiH navode da je prošle godine uplaćeno ukupno 4,954 milijarde KM iz dijaspore, dok je godinu dana ranije uplaćeno oko 4,356 milijardi KM.

Ekonomista, Zoran Pavlović, kaže za "Novosti" da se standard života u BiH pogoršava što se, između ostalog, vidi na osnovu povećanja doznaka iz inostranstva.

"Sve više ljudi napušta BiH i odlazi u inostranstvo da radi i novac koji tamo zarade šalju svojoj porodici koja je ostala ovde. Osim toga, osjetno su porasli i troškovi života pa oni što su ranije redovno slali novac kući, sad sigurno izdvajaju mnogo više novca", kazao je Pavlović.

Ističe da taj novac iz inostranstva dobro dođe stanovnicima, ali je istovremeno loš pokazatelj za zemlju u kojoj živimo jer to je samo jedan od dokaza da je njeni građani masovno napuštaju.

"Stanovnici koji odlaze svojim znanjem i vještinama značajno više bi doprinijeli ekonomskom stanju kada bi ostali", rekao je Pavlović, ističući da je priliv novca u BiH mnogo veći jer dobar iznos stiže i neslužbenim putem.

Kako kažu u nekoliko Udruženja za zaštitu potrošača iz RS, teško da bi mnogi građani uopšte mogli da prežive s obzirom na postojeće penzije ili plate koje imaju.

"Dijaspora je ta koja za sada najviše ubrizgava novac na ovo područje i da nije njih ovde bi bilo veoma teško živjeti", smatra Jovan Vasilić iz bijeljinskog Udruženja potrošača "Zvono".

Doznake iz inostranstva najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope poput Njemačke, Austrije, Slovenije, a zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i dijelom iz Australije.

Promet veći i do 50 posto

Novac iz dijaspore osjete na povećanim pazarima i privrednici iz Srpske. Kažu da se promet u pojedinim granama privrede uveća i do 50 odsto zbog novca koji stiže iz inostranstva, a pogotovo u ljetnjim mjesecima.

"Preko ljeta predstavnici dijaspore stignu u RS sa novcem koji i potroše u zemlji. Tada profitiraju mnoge grane privrede, od ugostiteljstva do trgovina", kažu privrednici.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...