DENIS ZVIZDIĆ OBRADOVAO ZLATNU ZNAČKU UNIVERZITETA U SARAJEVU: "Prosjek njenih ocjena su bili njena veza i preporuka da je zaposlim u svom kabinetu..."

Svi vi ovdje prisutni diplomanti i magistranti ste svestrano obrazovane osobe sa smislom i talentom za kritičko razmišljanje i analitičko istraživanje, za integralni transfer znanja i stvaralačku imaginaciju. Kako kaže Einstein: “Um je poput padobrana, funkcionira samo kad je otvoren.”

  • Politika

  • 17. Dec. 2023  

  • 1

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić prisustvovao je na jučerašnjoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i tom prilikom izjavio "da je u svoj kabinet zaposlio, odnosno dao šansu za rad, osobi koja je imala skoro sve desetke u indexu."

“Vođen načelima meritokratije, prije mjesec, zatražio sam od rektora Univerziteta u Sarajevu, gospodina Rifata Škrijelja da mi dostavi imena magistranata sa Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka koji su dobili Zlatnu značku.

U mom Kabinetu u Parlametnu imao sam slobodno mjesto i odlucio sam da dam šansu mladoj i vrijednoj osobi koja je svojim radom i odricanjem dobila Zlatnu značku za skoro sve desetke u indexu. Vaša kolegica će danas primiti Zlatnu značku,  a jučer je počela raditi u Parlamentu BiH u mome Kabinetu.

Nikada je prije toga nisam vidio i nisam poznavao, niti nju niti bilo koga njenog. Njena jedina i najvažnija preporuka je da je vrijedno učila i da je 'dupla' Zlatna značka, prvi put kao diplomant i sada i kao magistrant. Njena veza i preporuka je bio prosjek njenih ocjena.

Ovo je i poziv mojim kolegama da ne dopuste da ijedna Zlatna značka bude na birou niti jedan dan. Nagradimo ih zaposlenjem jer je to najbolje ulaganje u budućnost BIH.”

Uvaženi rektore, uvaženi prorektori,

Poštovani dekani i profesori UNSA

Poštovani magistranti i diplomanti,

i čini mi se, najvažniji od svih - poštovani roditelji i članovi ponosnih porodica magistranata i diplomanata,

Čast mi je i zadovoljstvo da prisustvujem današnjoj manifestaciji – svojevrsnom prazniku mladosti, obrazovanja, znanja i budućnosti.

Poštovane dame i gospodo,

U svijetu u kojem živimo i pred izazovima koji nas očekuju, našem društvu je neophodan sistem ljudskih vrijednosti čiji fundament mora biti jaka moralna supstanca, efikasan obrazovni sistem sa aplikativnim znanjima i vještinama i najvažnije od svega - jasni vrijednosni kriteriji na kojim možemo izgraditi prosperitetno društvo jednakih šansi.

Svi vi ovdje prisutni diplomanti i magistranti ste svestrano obrazovane osobe sa smislom i talentom za kritičko razmišljanje i analitičko istraživanje, za integralni transfer znanja i stvaralačku imaginaciju. Kako kaže Einstein: “Um je poput padobrana, funkcionira samo kad je otvoren.”

Svima nam je jasno da stara nauka ustupa mjesto novoj i da svjedočimo naučno-tehnološkim revolucijama, tehnološkim inovacijama, kreaciji novih zanimanja koja su bila nepoznata unazad samo nekoliko godina, kao i nezaustavljivom razvoju vještačke inteligencije..

Pred takvim izazovima mi kao društvo a posebno UNSA i vi kao budući nosioci svih procesa moramo stajati otvorenih očiju.

Kao ključni faktori društvenog razvoja visoko obrazovanje i nauka ne smiju stagnirati, ne smijemo biti puki aplikanti naučno-tehnološkog razvoja niti pragmatizam smije zamijeniti inovativnost.

Zbog toga je, osim pružanja neophodnih teoretskih i praktičnih znanja i vještina, jedna od ključnih uloga svih univerziteta, a posebno UNSA kao kolijevke obrazovanja i znanja, da kod studenata podstakne kritički duh u razmišljanju, da im izgradi stvaralački odnos prema društvenim tokovima i procesima, da izgradi slobodu misli i duha kao izraze kritičke svijesti i humane savjesti s ciljem afirmacije humanih vrijednosti, napretka i opće dobrobiti čitavog društva.

U vremenu dalekosežnih i globalnih promjena čije ishode nije lahko predvidjeti, BiH kao država, mi kao društvo - i akademska zajednica posebno - moramo nastaviti sa svojom misijom izradnje društva znanja u kojem će istraživački potencijal i inovativnost postati okosnice ubrzanog razvoja.

Nelson Mandela je u svojim memoarima: 'Dug put do slobode' napisao da je obrazovanje najbolji pokretač ličnog razvoja,
da obrazovanje ruši sve barijere i da predstalja najmoćnje oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.

Svjesni praktične istinitosti ove misli, u razvijenom svijetu danas postoji konsenzus o važnosti obrazovanja i nauke kao presudnih činilaca uspjeha svakog pojedinca, institucije ili ekonomije u 21.stoljeću.

Dragi diplomanti i magistranti,

Ovakve manifestacije nas čine ponosnim i predstavljaju najljepše momente za sve koji vole BIH i žele je graditi kao modernu, prosperitetnu i evropsku državu.

Vi ste stekli znanja koja vas obavezuju da učestvujete u oblikovanju bh društva i u kreiranju budućnosti BiH, znanja i vještine koje vama otvaraju perspektive a nama pružaju sigurnost da ćete - ne samo mijenjati stvarnost svih nas - nego u najskorijoj budućnosti postati kljucni misionari harmoničnog življenja i graditelji bolje i sretnije budućnosti naše domovine BiH.

Vi kao mlade osobe imate apsolutno pravo na odrastanje bez predrasuda i na samostalno oblikovanje vlastite budućnosti I zbog toga bi moja prva poruka bila da nije istina da je sadasnjost u BiH process bez alternative i budućnosti.
Bosna, kao nesumnjiva historijska, politička I kulturna činjenica je naša Nuhova – Noina lađa u kojoj smo preživjeli sve nedaće ali I svjedočili nevjerovatnim dosezima naše kulture I nauke …

Zbog toga će budućnost BiH biti pouzdana i perspektivna ako se osloni na komparativne prednosti koje imamo i na znanja i predanost vaše i budućih generacija bosanaca i hercegovaca, odnosno bosanki i hercegovki..

Moja naredna poruka vama je: vjerujte u vaše ideje i ideale, kreirajte ambijent koji vam odgovora, ostvarite vaše ideje, napravite uspjeh koji će vas ispuniti i učiniti korisnim dijelom zajednice i porodice.

I znajte da ćete u životu postići onoliko koliko ste ulagali u sebe i onoliko koliko vrijedite i Koliko vjerujete u sebe i svoje vještine.. Tu nema zaobilaznog puta. Tu nema prečica. Postoji samo direktni put ka ličnom uspjehu i sreći, a to je put nauke, učenja, iskustva i strpljenja. Važno je da znate da uspjeh nije stvar sreće ili slučaja. To je rezultat upornog rada, discipline i odlučnosti da se probijemo kroz teškoće i prepreke. Završili ste univerzitetsku I sada dolazi životna, praktična škola.

Koja je razlika između škole i života? U školi dobijate lekciju, a zatim vam daju test. U životu dobijate test koji vas nauči lekciju.

Zato je važno da budete pripremljeni na spoznaju da tzv. „uspjeh preko noći“ traje puno godina i da uspjeh nije isto što I sreća I zadovoljstvo, jer uspjeh može biti kada dobijete ono što želite, ali prava sreća je kada ste zadovoljni sa onim što ste dobili.
Zbog toga, nikada ne gubite vrijeme tugujući nad greškama, jer su one izvor vašeg iskustva i nemojte nikada trajno spaliti mostove prema vašim prijateljima, ljudima koji vas vole I koji vas cijene jer ćete mnogo puta morati opet preći preko tih mostova.

Ne odustajte od svojih snova i svojih principa, i ako je moguće, vežite svoje profesionalne i personalne perspektive

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...