NENAD NEŠIĆ BI POTPUNO RAZORUŽAO BOSNU I HERCEGOVINU I UKINUO ORUŽANE SNAGE BiH: Srbiju koja se naroužava do zuba ne smije ni da spomene

"Novac potrošen za kupovinu opreme za Oružane snage BiH je uzaludno bačen novac", kaže Nešić

  • Politika

  • 17. Dec. 2023  

  • 6

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić smatra da je potrebno potpuno razoružati Bosnu i Hercegovinu i razmišljati o ukidanju Oružanih snaga BiH, piše Faktor.ba.

"Novac potrošen za kupovinu opreme za Oružane snage BiH je uzaludno bačen novac. Neće niko ratovati i ne razmišlja se o tome. Ljude ne treba ostaviti bez posla, ali taj novac koji se ulaže u Oružane snage može biti preraspoređen. Podigao bi se standard građana na taj način", istakao je Nešić.

Govoreći o Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu Frontex, Nešić je rekao da tek predstoji potpisivanje ugovora sa tom agencijom i da je odluka o početku pregovora samo prvi korak na putu ka ostvarivanju pune saradnje kada je riječ o zaštiti granice. On je dodao da će to biti prilagođeno jedinstvenoj ustavnoj strukturi BiH.

"Postajemo dio evropske kolektivne sigurnosti. Šaljemo poruku da ne želimo da budemo oaza za skrivanje kriminalaca. Za njih u Briselu je to važno, jer smo mi na granici Evropske unije", rekao je Nešić.

Kada je riječ o saradnji sa Frontexom, koji bi u BiH trebalo da kontroliše prvenstveno ulazak i izlazak migranata, Nešić je rekao da je postignut dogovor da će oni sarađivati sa Graničnom policijom i djelovati uz saglasnost i ustavnu nadležnost MUP-ova RS-a, FBiH, kantona i Brčko distrikta.

"Zna se koja je nadležnost MUP-a RS-a i to je realnost. Pripadnici MUP-a su prisutni na granicama i to zbog svojih redovnih poslova", dodao je Nešić, prenosi RTRS.

Vojni-politički analitičar Hamza Višća u izjavi za Faktor poručuje "da je gospodin Nešić pročitao, bez emocija, a trebao je, barem kao ministar sigurnosti BiH, Opći okvirni sporazum o miru u BiH i Sigurnosnu politiku BiH, nijedan odgovor koji je dao u navedenom intervjuu ne bi bio tačan".

"Dejtonski sporazum je izričit u vezi sa nepostojanjem prava entiteta na izdvajanje iz BiH. Entitet Republika Srpska je samo organizaciona jedinica BiH. Političari poput Nešića i prije uspostave OSBiH su zagovarali demilitarizaciju, a ne smiju to spomenuti recimo Srbiji. Budžet Oružanih snaga i Ministarstva odbrane i u ovoj godinije bio mizeran i ničim nije utjecao na budžet za obrazovanje, nauku i kulturu. U uvjetima kada se komšije i susjedi naoružavaju, kada je EU svjestan da im je rat pred vratima, a NATO se ozbiljno okrenuo osnovnom zadatku - odvraćanje i odbrana, modernizacija Oružanih snaga je imperativ", kategoričan je Višća.

Govoreći dalje o Frontexu, on naglašava da je to "arhaično ime za Evropsku agenciju za graničnu i obalske stražu, koja se dakle bavi poslovima upravljanja granicom, a to je u nadležnosti Granične policije BiH".

"Dakle, EU bi trebao potpisati ugovor sa BiH, i u ugovoru se ne bi trebali spominjati nikakvi MUP-ovi, FUP-ovi jer nisu zaduženi za sigurnost granice. Saradnja koja se ostvaruje na relaciji Granična policija - MUP-ovi već je profilirana i dio postignutih protokola. Pristane li Frontex na formulaciju predloženu od Ministarstva sigurnosti, samo će se uvaliti u krečanu dejtonske strukture BiH i direktno odgoditi stasanje institucija države BiH za EU integracije", naglašava Višća.

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović poručuje da "ministra Nešića odavno ne shvata ozbiljno u smislu njegovog poznavanja aspekta sigurnosti".

"Sa izjavom da treba razmisliti o ukidanju OSBiH upravo je potvrdio moje mišljenje o njemu. Dodatno ga je "zakucao" sa izjavom da su pripadnici MUP RS-a na granici na svojim redovnim zadacima. Pa šta onda rade pripadnici Granične policije? Ovako razmišljanje ministra (ne)sigurnosti BiH govori o njegovom karakteru i kompetencijama koje su prema ovim izjavama očito vrlo upitne. Bosna i Hercegovina ne može u EU, kako to kaže Nešić, bez efikasnog sistema sigurnosti kojeg će činiti i MUP RS-a, ali u okviru svojih regionalnih nadležnosti, Granične policije i Oružanih snaga BiH koje su garant našeg članstva u NATO-u.

Ako se ministar s tim ne slaže, nije trebao preuzimati dužnost državnog ministra jer je dužan poštovati zakone Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zakon o odbrani koji u članu 84. jasno kaže "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a", naglašava Ahatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...