REAKCIJA RAMIZA SALKIĆA: "Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9. januara?"

"Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH zaustave pravno nasilje i obilježavanje datuma koji duboko vrijeđa sve žrtve terora, progona, ratnih zločina i genocida u ovom entitetu", istakao je Salkić.

  • Politika

  • 18. Dec. 2023  18. Dec. 2023

  • 6

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS reagujući na pripreme i najavljeno obilježavanje 9. januara kao neustavnog dana entiteta RS, da to predstavlja nastavak kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Najava obilježavanja 9. januara kao dana entiteta RS predstavlja nastavak kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Direktan je ovo poziv visokom predstavniku Schmidtu, ali i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se suprotstave kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9.januara? Iznenađuje li šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa Kajganićem na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

I jedan i drugi pozvani su da reaguju. Prvi kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Drugi po Ustavu Bosne i Hercegovine i sili zakona kojeg bi trebalo da štiti i provodi 'ni po babi ni po stričevima' već kako piše pa bilo ti milo ili krivo, navodi Salkić. 

Salkić ističe da 'obespravljeni i sistemski diskriminirani Bošnjaci u ovom entitetu obilježavanjem 9. januara su dodatno uznemireni vraćajući se traumama koje je proizveo 9. januar 1992. godine i odluke koje su tada donesene, očekuju reakciju nadležnih  iako nisu sigurni da će se to desiti na bazi ranijih iskustava'.

"Očito da se u ovom slučaju više poštuje sila i pravno nasilje negoli Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaustave pravno nasilje i obilježavanje datuma koji duboko vrijeđa sve žrtve terora, progona, ratnih zločina i genocida u ovom entitetu", istakao je Salkić.

Ukoliko se to ne desi, prema mišljenju Salkića, vlast bosanskih Srba u ovom entitetu pod vodstvom predsjednika entiteta RS Milorada Dodika nastaviće da radikalizira društvo šireći netrpeljivost prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini što će neminovno izazvati nove napade na Bošnjake i njihovu imovinu sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

"Zbog toga je direktna odgovornost na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i visokom predstavniku da reagiraju i spriječe dalju radikalizaciju društva i netrpeljivost prema Bošnjacima u ovom entitetu", rekao je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...