ERDOGAN SE OGLASIO O POZIVIMA NA USPOSTAVU PRIMIRJA O GAZI: "Vrijeme je da se SAD prestane praviti gluh"

- Izrael ne gađa samo Palestince i Gazu, nego čovječnost u cjelini - poručio je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Budimpešte, gdje se jučer sastao s brojnim mađarskim zvaničnicima.

  • Svijet

  • 19. Dec. 2023  

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je vrijeme da se Sjedinjene Američke Države prestanu praviti gluhe na pozive o uspostavi prekida vatre u Pojasu Gazu, prenosi Anadolija.

- Vrijeme je da se SAD prestane praviti gluh na ove pozive. Izrael ne gađa samo Palestince i Gazu, nego čovječnost u cjelini - poručio je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Budimpešte, gdje se jučer sastao s brojnim mađarskim zvaničnicima.

Podsjetio kako je tokom razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom poručio da SAD ima historijsku odgovornost.

- Šta još svijet treba da uradi kako bi ih ubijedio da Izrael mora biti zaustavljen - upitao je Erdogan.

Dalje govoreći o situaciji u Palestini, Erdogan se dotakao odnosa Hamasa i i Fataha, te kazao:

- Nije tačno da Hamas i Fatah nisu u kontaktu. Oni su u kontaktu i mogu dalje unaprijediti susrete.

Na pitanje o odnosima Turske i Evropske unije, Erdogan je poručio kako EU u kontekstu Turske pravi grešku.

- Pogrešno je držati Tursku da godinama čeka pred vratima zbog političkih prepreka. EU mora prestati praviti tu grešku - istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je najavio skori razgovor s ruskim liderom Vladimirom Putinom o revitalizaciji Crnomorske inicijative za transport žita. Na kraju, osvrnuvši se i na NATO članstvo Švedske, Erdogan je kazao:

- ​​​​​​Dali su garancije u Vilniusu, očekujemo da ih ispune.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...