IZ LOŠEG U GORE: Sarajevo danas na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova na svijetu

NAPOMENA: Analizom portala Raskrinkavanje utvrđeno je da navodi iz ovog teksta da je zrak u Sarajevu među najzagađenijim u svijetu nisu tačni. Podaci na koje smo se pozvali odnose se na izvještavanje portala koji nisu sveobuhvatni niti precizni i odnose se uglavnom na glavne gradove država svijeta. Navodi u tekstu su ispravljeni u skladu sa rezultatima analize portala Raskrinkavanje.ba.

  • Vijesti

  • 19. Dec. 2023  19. Jan. 2024

  • 1

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas se našao na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova na svijetu - pokazuju podaci portala AirVisuala, prenosi Fena.

U Sarajevu je trenutno koncentracija zagađujućih materija zabilježena indeksom od 272, što pripada kategoriji "vrlo nezdravog“ zraka, zbog čega se nalazi na prvom mjestu AirVisualove liste pod zagađenju.

Najzagađeniji glavni gradovi svijeta su, nakon Sarajeva, pakistanski Lahore sa indeksom 187 i Kalkuta u Indiji s indeksom 181.

Beograd je na šestom mjestu sa indeksom zagađenja 169, a Skoplje na devetom mjestu sa indeksom 161.

Zrak je u Sarajevu trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje, kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom jer je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...