NETANYAHU NE PRISTAJE NA PRIMIRJE: "Napadamo Hamas vatrom, paklenom vatrom"

Zvaničnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan rekao je danas za AFP u Gazi da su “potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze uvjet za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmjeni” izraelskih talaca za palestinske zatvorenike

  • Svijet

  • 20. Dec. 2023  

  • 1

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu isključio je danas prekid vatre u ratu u Pojasu Gaze prije “eliminacije” Hamasa, koji, međutim, traži prekid sukoba kako bi pustio na slobodu taoce.

“Nastavljamo rat do kraja. Rat će se nastaviti do eliminacije Hamasa, do pobjede. Oni koji misle da ćemo stati, nemaju veze sa stvarnošću”, rekao je Netanyahu u video obraćanju koje je objavio njegov ured.

“Nećemo prekinuti borbe dok ne ostvarimo sve ciljeve koje smo si odredili: eliminaciju Hamasa, oslobađanje talaca i otklanjanje prijetnje iz Gaze”, dodao je.

“Napadamo Hamas vatrom, paklenom vatrom. Posvuda, i danas. Napadamo i one koji ih podržavaju izbliza i izdaleka. Svi Hamasovi teroristi, od prvog do posljednjeg, mrtvi su ljudi. Imaju samo dvije opcije: predati se ili umrijeti”, poručio je.
Netanyahu je to rekao u trenutku kada je vođa Hamasa Ismail Hanija danas u Egiptu počeo razgovore o prekidu borbi, što bi omogućilo puštanje na slobodu talaca i dopremu humanitarne pomoći u Gazu.

Zvaničnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan rekao je danas za AFP u Gazi da su “potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze uvjet za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmjeni” izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

U UN-u se u međuvremenu razgovara o prijedlogu rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi omogućila brzu dopremu humanitarne pomoći Gazi. Glasanje je već dva puta odgođeno i zemlje članice traže dobru formulaciju kako bi se izbjegao američki veto. Tekst, koji je u početku pozivao na “hitan i trajan prekid neprijateljstava” u Gazi, sada spominje “suspenziju” borbi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...