NE ŽELE ESKALACIJU SUKOBA: Saudijska Arabija neće biti dio američke pomorske koalicije koja će se suprostaviti jemenskim Hutima

"Još jedan rat bi značio prelazak iz političkog procesa u drugi vojni koji bi stvarno pokvario geopolitičku kartu Bliskog istoka upravo sada", rekao je Eyad Alrefai sa Univerziteta Kralj Abdulaziz u Džedi.

  • Svijet

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Ime Saudijske Arabije izostalo je sa liste zemalja koje su Sjedinjene Američke Države objavile kao dio nove pomorske koalicije koja će štititi brodove na Crvenom moru od napada jemenske grupe Huti. 

Iako ima vojsku koju su opremili Amerikanci, vodi rat protiv Huta skoro devet godina i oslanja se na luke na Crvenom moru za 36 posto uvoza, Saudijska Arabija niti Ujedinjeni Arapski Emirati nisu zainteresovani da sudjeluju u koaliciji.

Čini se da je glavni razlog takve odluke zabrinutost da bi učešće umanjilo dugoročni strateški cilj, izvlačenje iz rata u Jemenu i destruktivog sukoba s Iranom, glavnim pobornikom Huta.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, već sedmicama napadaju brodove u Crvenom moru kao odgovor na izraelski rat s palestinskom grupom Hamas u Gazi.

Bez obzira da li njihovi napadi imaju direktan utjecaj na Izrael, brodske kompanije kažu da nekoliko ciljanih brodova nije krenulo tamo, njihova kampanja je pogodila zapadne saveznike Izraela komplikujući globalnu trgovinu. Njihov lider je u srijedu zaprijetio da će proširiti ovu kampanju na američke pomorske brodove.

Obje zemlje žele izbjeći da budu viđene kao sudionici kampanje koja bi mogla poremetiti njihovu dugoročnu regionalnu strategiju i usmjeriti bijes Arapa zbog rata u Gazi protiv njih.

Dva izvora u Zaljevu koja su upoznata s tim za Reuters su rekli da Saudijska Arabija i Emirati neće sudjelovati zato što su htjeli izbjeći eskalaciju tenzija s Iranom ili ugroziti mirovni napor u Jemenu.

 "Još jedan rat bi značio prelazak iz političkog procesa u drugi vojni koji bi stvarno pokvario geopolitičku kartu Bliskog istoka upravo sada", rekao je Eyad Alrefai sa Univerziteta Kralj Abdulaziz u Džedi. Potaknuti djelimično zabrinutošću oko dugoročne posvećenosti SAD-a, Saudijska Arabija i UAE godinama pokušavaju da preorijentišu svoju regionalnu politiku, tražeći nove partnere, iznova sagledavajući veze s Izraelom i rješavajući rivalstvo s Iranom.

Najveći koraci u tom procesu do sada su bili sporazum o detantu između Saudijske Arabije i Irana u februaru uz posredovanje Kine i uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i UAE 2020. godine.

Ali Saudijci također žele okončati svoj gotovo 9-godišnji rat u Jemenu, koji je postao iscrpljujući sukob bez kraja koji je oštetio njihovu reputaciju i unio nesigurnost kroz napade dronova Huta na aerodrome i energetska postrojenja.

Mir u Jemenu je važan i za Emirate, iako su u velikoj mjeri povukli svoje snage 2020. Još uvijek podržavaju grupe u Jemenu, a Huti su prošle godine gađali Abu Dabi napadima dronovima i projektilima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...