OGORČEN NA DRŽAVU: Švedski političar Jasenko Selimović osuđen zbog crtanja uvredljivog grafita na muzeju u Stockholmu

Zaštitari Zemaljskog muzeja uspjeli su vidjeti incident putem nadzornih kamera te su kontaktirali policiju koja je uhapsila političara dok je bježao s mjesta događaja.

  • Evropa

  • 22. Dec. 2023  

  • 1

Bivši zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši savjetnik u švedskoj vladi Jasenko Selimović osuđen je jer je ispisao uvredljiv grafit na fasadi Nacionalnog muzeja i bivše crkve Skeppshol u Stockholmu. Ovaj incident dogodilo se u utorak, javlja Klix.ba. 

"Hitlerovi pu*****ci" glasila je poruka koju je 55-godišnji Jasenko Selimović ispisao velikim slovima na fasadi Nacionalnog muzeja.

Jasenko Selimović bio je zastupnik u Evropskom parlamentu od 2015. do 2019. i savjetnik švedskog ministra za integracije Erika Ullenhaga u vladi Fredrika Reinfeldta.

Zaštitari Zemaljskog muzeja uspjeli su vidjeti incident putem nadzornih kamera te su kontaktirali policiju koja je uhapsila političara dok je bježao s mjesta događaja.

Švedski mediji pišu da je pokušao pobjeći policiji. Selimović je bio obučen u tamnu odjeću, te je bio maskiran. Selimovićeva odjeća bila je obojena istom bojom koja je korištena u grafitu. Uz to nosio je ruksak u kojem su bili kistovi i crvena boja.

"Švedska država je Hitlerov ku**c", objasnio je 55-godišnjak policajcima na putu do policijske stanice Norrmalm, prema preliminarnoj istrazi.

Portal Aftonbladet je u petak objavio ovu presudu, ali je izostavio i ime političara i njegovu stranačku pripadnost. U ispitivanju Jasenko Selimović je objasnio da osjeća "jak gnjev" prema Švedskoj i da Zemaljski muzej smatra simbolom zemlje.

 

"Ovo sam napisao jer mislim da je Švedska tokom Drugog svjetskog rata služila diktaturi", kazao je Selimović.

Bivši savjetnik ministra i zastupnik u EU parlamentu je navodno na ispitivanju je odbio govoriti švedski i umjesto toga koristio pravo na prevoditelja za bosanski jezik.

Upitan je i zašto je policiji rekao da je "švedska država Hitlerova ku**c".

"Ovo nije usmjereno prema policiji, nego prema ponašanju Švedske tokom Drugog svjetskog rata, odgovorio je Selimović.

Kod sebe je imao veću količinu gotovine kada je uhapšen.

"Imam ih jer ne vjerujem švedskoj državi da mi neće zatvoriti račun. To se dogodilo nekoliko puta u prošlosti s mojim računom. To je moj novac koji sam zaradio", rekao je političar.

 

Rekao je da ne radi otkako više nije EU parlamentarac.

"Zadnje četiri godine nisam imao posao, nisam imao nikakvih primanja. Jedini prihod je od knjige koju sam objavio", kazao je Selimović

Političar je također osuđen da je istu poruku naškrabao na bivšoj crkvi Skeppsholm, koju također vidi kao simbol Švedske.

On je u četvrtak, nakon dva dana pritvora, osuđen za vandalizam. Kazna za oba krivična djela bila je uslovna kazna i odšteta od 5.000 kruna (885 KM).

Godine 2016. Selimović je dobio javnu opomenu zbog uznemiravanja vlastitog osoblja u EU parlamentu. Tada se također pokazalo da je bilo brojnih pritužbi protiv njega među njegovim podređenima tokom njegovog vremena u vladinom uredu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...