ŽIVE U ŠVEDSKOJ I HRVATSKOJ: Optuženi za zločine u Bosanskom Brodu nisu došli na izjašnjenje o krivnji

“Oni su uredno primili pozive za današnje ročište“, kazala je sutkinja za prethodno saslušanje Slavica Bambulović.

  • Hronika

  • 22. Dec. 2023  

  • 0

Adam i Jakov Antolović te Miljenko Bazler, koji su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Bosanskog Broda, nisu se pojavili na ročištu na kojem su se trebali izjasniti o krivnji u dobojskom Okružnom sudu.

Prema podacima iz Suda, Adam Antolović se nalazi u Švedskoj, dok Jakov Antolović i Bazler žive u Hrvatskoj.

“Oni su uredno primili pozive za današnje ročište“, kazala je sutkinja za prethodno saslušanje Slavica Bambulović.

Optužnica Antoloviće i Bazlera tereti da su u svojstvu pripadnika 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane od aprila do oktobra 1992., kao saizvršioci, učestvovali u zločinima nad civilima u Bosanskom Brodu.

Prema navodima dobojskog Okružnog javnog tužilaštva, Adam Antolović je ubio jednog civila, silovao jednu osobu i učestvovao u zlostavljaju više osoba, dok su Jakov Antolović i Bazler optuženi za zlostavljanje i zastrašivanje više osoba. Oni su, navodi se u optužnici, učestvovali i u odvođenju civila na prisilni rad i u “živi štit” na mostu između Bosanskog i Slavonskog Broda.

Navedena krivična djela počinjena su u staroj zgradi policije, u zgradi Opštine i na stadionu fudbalskog kluba Polet.

Naredno ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 29. februar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...