DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U BiH O PRIJEDLOGU SDA ZA IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: "Pozdravljamo!"

Podsjećaju da je izborna reforma važan dio 14 ključnih prioriteta, posebno ključnog prioriteta 1 koji se odnosi na osiguranje provođenja izbora u skladu sa evropskim standardima, kao i osiguranje transparentnosti finansiranja partija

  • Politika

  • 22. Dec. 2023  

  • 0

Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet i transparentnost izbornog procesa.

Portal Hayat.ba je tim povodom kontaktirao EU Delegaciju u našoj zemlji kako bi saznali njihovo mišljenje o ovom prijedlogu.

"Evropska unija pozdravlja pokretanje procesa jučer predloženim izmjenama Izbornog zakona koje je uputio zastupnik Šefik Špago. Podsjećamo članove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na svojoj sjednici 29. decembra imaju priliku da se dogovore o setu mjera koje bi povećale integritet, pravičnost i transparentnost izbora", naveli su iz Delegacije.

Podsjećaju da je izborna reforma važan dio 14 ključnih prioriteta, posebno ključnog prioriteta 1 koji se odnosi na osiguranje provođenja izbora u skladu sa evropskim standardima, kao i osiguranje transparentnosti finansiranja partija.

"Dogovor o izmjenama Izbornog zakona koji bi uključivao mjere koje se odnose na integritet, prije marta 2024. godine, zasigurno bi poslao jasnu poruku Briselu da BiH uistinu pravi napredak u procesu pristupanja EU. Još i važnije, to bi poslalo snažnu poruku građanima BiH čime se potvrđuje da se njihovi glasovi zaista broje. EU ohrabruje napore u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostaje posvećena podršci procesu koji vode domaći akteri u BiH s ciljem poboljšanja provođenja izbora", zaključuju na kraju.

Vlast bez reakcije, posao uradila SDA

Podsjećamo da je Klub SDA 31. oktobra ove godine podnio inicijativu koja je usvojena u Predstavničkom domu PSBiH, kojom se od Vijeća ministara BiH traži da zajedno sa Centralnom izbornom komisijom pripremi prijedlog ovog zakona. Međutim, vlast nije reagovala, te je taj posao umjesto njih uradila SDA.

Prijedlog SDA je usklađen sa preporukama OSCE/ODIRH-a i Venecijanske komisije i njegovo usvajanje bi predstavljalo značajan iskorak u sprječavanju izbornih krađa i drugih zloupotreba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...