OVAJ JE ČOVJEK ODOBRIO PRIGOŽINOVO UBISTVO: Njegov sin mogao bi naslijediti Putina

Gotovo niko ne vjeruje da je Prigožinova smrt krajem avgusta bila nesreća.

  • Evropa

  • 22. Dec. 2023  

  • 0

Zapadni obavještajni izvori i jedan bivši ruski špijun tvrde za američki Wall Street Journal da se ubistvo Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke mreže Wagner, planiralo dva mjeseca, a odobrio ga je Nikolaj Patrušev.

Gotovo niko ne vjeruje da je Prigožinova smrt krajem avgusta bila nesreća.

Malo ko ozbiljno vjeruje da nije riječ o još jednoj likvidaciji naručenoj iz Kremlja. Međutim, izvještaj američkog lista prvi je put da se izrijekom spominje ime velikog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg šefa ruskih tajnih službi, čiji se sin spominje kao potencijalni Putinov nasljednik.

Patrušev je dugo upozoravao Putina da je Prigožin prijetnja Kremlju, podsjeća američki poslovni dnevnik.

Kao šef zloglasne mreže Wagner, Prigožin je upravljao golemim poslovnim carstvom u Africi i na Bliskom istoku. Njegovi su ljudi promicali i štitili ruske poslovno-političke interese u svijetu, a aktivno su sudjelovali u nizu stranih sukoba.

Wagnerovi plaćenici borili su se rame uz rame s redovnom vojskom u ratu u Ukrajini, a tu je i počeo veliki razlaz Prigožina i političkog vrha u Moskvi.

Naime, Prigožin je naveliko kritizirao rusku vojsku i njezine zapovjednike koje je optuživao za gubitke i poraze u Ukrajini. Kad je poveo pobunu protiv vojnog vrha i svoje jedinice prema Moskvi, Prigožin je prešao Rubikon.

Nakon toga, ruski ga je vrh odlučio eliminirati. Nije problem bilo njegovo prkošenje vrhu vojske. Prigožin je počeo predstavljati konkurenciju samome Putinu, i ostatku njegovog bliskog kruga.

Patrušev je u Putinovoj najbližoj pratnji odavno. Baš kao i ruski predsjednik, karijeru u službi ruske države započeo je kao mladi diplomirani inženjer 70-ih. Odmah je vrbovan u KGB i nakon obuke u Minsku radio je u kontraobavještajnoj službi te na zadacima vezanim uz osiguranje finske granice.

U službi je ostao i nakon propasti Sovjetskog saveza, baš kao i njegov današnji šef. Do svojeg sadašnjeg položaja se uspeo izvršavajući i implementirajući Putinove politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...