NOVI PROTESTI U BEOGRADU: "Pokradeni smo!"

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana.

  • Regija

  • 23. Dec. 2023  

  • 0

Ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu počeo je 23. decembra šesti protest zbog navoda o izbornoj krađi, a još dva predstavnika najjače opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" započela su štrajk glađu zahtijevajući poništavanje izbora.

U štrajk glađu stupili su Janko Veselinović i Željko Veselinović, saopćeno je.

Prethodno je Marinika Tepić započela štrajk glađu 18. decembra, a tri dana kasnije priključile su joj se Jelena Milošević i Danijela Grujić.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) saopćila je da će njena potpredsjednica Marinika Tepić svakodnevno primati infuzije od 23. decembra navodeći da joj je štrajk glađu ugrozio zdravlje.

"Hrabre žene pokazuju da imaju volju i želju da izguraju ovu priču do kraja i one šalju poruku cijeloj Srbiji", poručio je za N1 sa protesta Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca izborne liste "Srbija protiv nasilja.

Građani protestiraju na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" koja ne priznaje rezultate izbora i tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka do pobjede došla izbornom krađom.

Okupljeni uzvikuju "lopovi, lopovi".

Republička izborna komisija trenutno razmatra zahtjev koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ponovio je da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je navode o izbornoj krađi i prekrajanju volje građana.

OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopćila je 18. decembra da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i općina, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobjedu na svim nivoima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...