DRAMA NA NEBU: Osam kineskih zrakoplova prešlo centralnu liniju, uslijedio je odgovor…

Kina pojačava svoje misije u blizini Tajvana kako se približavaju predsjednički i parlamentarni izbori 13. januara na tom otoku.

  • Svijet

  • 24. Dec. 2023  24. Dec. 2023

  • 0

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je tokom prethodna 24 sata otkrilo osam kineskih borbenih zrakoplova i jedan balon kako prelaze središnju liniju Tajvanskog tjesnaca.

Ministarstvo je preciziralo da su kineski borbeni zrakoplovi J-10, J-11 i J-16 prešli središnju liniju na sjeveru i središtu tjesnaca. Tajvan je poslao vlastite snage za nadzor, saopćilo je ministarstvo.

Centralna linija nekada je služila kao neslužbena barijera između dviju strana, no sada je kineski zrakoplovi redovito nadlijeću.

Ministarstvo je također izvijestilo o još jednom kineskom balonu u tjesnacu, najnovijem u nizu onih za koje Tajvan kaže da su najvjerovatnije za praćenje vremena, vođenog prevladavajućim vjetrovima u ovo doba godine.

Tajvan, kojeg Kina smatra svojim teritorijem, više se puta žalio na kinesku vojnu aktivnost oko otoka u posljednje četiri godine.

Kina pojačava svoje misije u blizini Tajvana kako se približavaju predsjednički i parlamentarni izbori 13. januara na tom otoku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...