KRVAVO VEČE U BEOGRADU: U jurišu policije povrijeđeno više ljudi, među njima i novinar TV Nova, Žandarmerija formirala prsten oko Skupštine Beograda; U planu sastanak opozicije!

"Napali su nas bez ikakvog razloga. Oni su znali da sam ja narodni poslanik, ali su me, bez obzira na to, udarili. Učinili su to podmuklo i s leđa", rekao je Lazović.

  • Vijesti

  • 24. Dec. 2023  

  • 2

Počeo je veliki protest građana i opozicije ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) čiji je zahtjev da se ponište izbori i raspišu novi zbog ogromnih nepravilnosti, prenosi Nova.rs.

Lazović: "Policija nas napala podmuklo, s leđa"

Radomir Lazović, narodni poslanik iz Zeleno-lijevog fronta, također je napadnut od strane policije.

"Napali su nas bez ikakvog razloga. Oni su znali da sam ja narodni poslanik, ali su me, bez obzira na to, udarili. Učinili su to podmuklo i s leđa", rekao je Lazović.

Novinar Nove povređen u policijskom jurišu

Novinar portala Nova.rs Andrija Lazarević, koji je izvještavao sa večerašnjeg skupa, dobio je udarac pendrekom. Kako je rekao, kad je policija krenula da potiskuje građane, jedan od policajaca ga je udario pendrekom po ruci.

"U trenutku kada je krenuo policijski juriš prema Skupštini grada, manjoj grupi građana, u kojoj sam se nalazio, prišao je policajac. On me je udario pendrekom po lijevoj ruci govoreći "mrš", iako sam imao vidno istaknutu novinarsku legitimaciju", rekao je Lazarević.

Policijska vozila u centru Beograda

Hitan sastanak opozicije

Kako je rečeno Nova.rs, nakon događaja ispred Skupštine grada Beograda, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" organizovali su sastanak.

Prema riječima našeg izvora, na sastanku će se razgovarati o narednim koracima nakon večerašnjeg skupa.

Kordon policije kreće na građane

Kako javljaju reporteri Nova.rs, velike policijske snage krenule su na građane. Oni su potisnuli građane koji su se našli kod Skupštine grada Beograda. Jedan dio policije pozicionar je u ulici Dragoslava Jovanovića.

Skandiranje: "Vučiću lopove"

Uhapšeni studenti kod ambasade Republike Češke 

Kako je rečeno repoteru Nova.rs iz organizacije "Studenti protiv nasilja", večeras su u blizini ambasade Republike Češke uhapšena četiri studenta.

"Oni su uvedeni u civilini automobil. To su bili neki maskirani i naoružani ljudi. Moramo u narednih pola sata da vidimo gde su", rekla je profesorka Biljana Stojković, koja je i koopredsedavajuća stranke "Zajedno".

Bačena dimna bomba ispred Skupštine grada

Kako javljaju reporteri Nova.rs, ispred Skupštine grada Beograda došlo je do komešanja, a u jednom trenutku su poletjele kamenice. Policija je odgovorila tako što je na okupljene građane bacila biber sprej i dimne bombe. Okupljeni građani skandiraju: "Mi vas plaćamo".

"Šta se očekivalo – kad se obratite nekoj instituciji, ona vas ignoriše"

Pravnik Vladica Ilić, član GIK-a ispred koalicije Srbija protiv nasilja rekao je večeras da je protest ispred Skupštine Beograda "direktna posljedica neodgovornog ponašanja institucija", "Mi smo svi vidjeli razne oblike kršenja zakona, na koje nijedna institucija nije reagovala", naglasio je za N1.

„Čak naprotiv, na sve to dobijali smo nekakva saopštenja i konferencije za novinare gdje su se građani pravili slijepima i neukima. Mislim da je ovo dramatična situacija do koje nije trebalo da dođe, nadam se da neće dalje eskalirati, mislim da je posljednji trenutak da ljudi koji su na čelu institucija – reaguju“, kaže Ilić.

Na pitanje da li to zaista očekuje, kaže: „Ja se nadam da u tim ljudima ima i nečeg ljudskog“.

Tepić uputila poruku građanima ispred Skupštine grada

Milivojević se obratio građanima

Okupljenim građanima ispred Skupštine grada Beograda obratio se narodni poslanik Srđan Milivojević.

"Zahtevamo da vlada odmah prizna izbornu krađu. Tražimo da se formira tim koji će da pregovara sa građanima. Tražimo da dopuste poslanicima i odobrnicima da uđu u Skupštinu. Odustati nećemo jer nemamo drugu priliku. Vučić je pozvao svoje pristalice da se ne sukobe sa nama. Mi nećemo ni sa kim da se sukobima, mi hoćemo našu pravdu", rekao je Milivojević.

Novaković: "Neka hapsi, to je najmanji problem, nećemo ustuknuti pred Vučićem"

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije izjavio je da kada ne postoje pravo i institucije, "narod ima pravo na pobunu da odbrani dostojanstvo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, reagujući na proteste ispred Skupštine grada Beograda i RIK-a, da „nikakva revolucija nije u toku u Beogradu“. A kako je naveo, „izgrednici i siledžije biće privedeni pravdi“.

„Biće uhapšeni, a poslije toga nadležni državni organi raagovaće u skladu sa Ustavom i zakonom. I uvek ćemo se tako i ubuduće ponašati“, kazao je Vučić.

„Više ne postoje ni institucije ni zakon, ova država se svela na volju i zlovolju tog čovjeka, kad ne postoji pravo i institucije narod ima pravo na pobunu i ovo je pobuna naroda da sačuvamo ono malo dostojanstva jer je to jedino što nam je ostalo, da branimo dostojanstvo i lično i dostojanstvo ovoga naroda… Neka hapsi, to je najmanji problem ostat ćemo ovdje i nećemo ustuknuti pred Vučićem“, rekao je Novaković komentarišući izjavu Vučića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...