POLITIČKI ANALITIČAR DANILO KALEZIĆ: "Naum velikosrpske opcije neće proći, opozicija ne smije ćutati"

Komentarišući izjavu Kneževića da će razgovarati sa Vučićem o dvojnom državljanstvu, Kalezić je rekao da je ovakva najava „puno opasnija“ od one o jeziku.

  • Regija

  • 25. Dec. 2023  

  • 0

Dio političke scene u Crnoj Gori koji reprezentuje velikosrpsku opciju ne skriva svoje političke namjere, a one su da se kroz intervencije na Ustav promijeni karakter crnogorske države. Oni za to nemaju institucionalni put i ne vjerujem da mogu uspjeti u tom naumu – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar.

On je komentarisao izjave predsjednika DNP Milana Kneževića da će insistirati na izjednačavanju srpskog jezika sa crnogorskim, kao i da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dvojnom državljanstvu. Predsjednik Skupštine juče je ponovio slične ocjene. On je za Tanjug rekao da „Crna Gora većinski govori srpskim jezikom, a Ustav i zakoni treba da prate život“. Kazao je da „ako se na popisu najveći broj građana izjasni da govori sprskim jezikom, onda će biti obaveza onih kojih predstavljaju narod da to zapišu i u zakone i u Ustav“.

Mandić je rekao i da on ima državljanstvo Srbije, ali da je „neophodno da Crna Gora nema tako restriktivne odluke kako je uspostavljeno Ustavom i zakonima koji su iz njega proistekli“.

- Ako je naš interes da nas bude više nego danas, onda bi politika državljanstva trebalo da omogući ljudima sa ovih prostora da imaju državljanstvo Crne Gore – kazao je Mandić.

Danilo Kalezić kaže da sve ono što se dešava je javno definisanje onih politika na koje smo mogli i ranije da sumnjamo.

- Taj dio političke scene u Crnoj Gori koji reprezentuje velikosrpsku opciju se osjeća dovoljno jakim da više ne moraju da skrivaju svoje političke namjere. A namjera je da se kroz intervencije na Ustav promijeni karakter crnogorske države i da se kroz jednu vrstu popisnog inžinjeringa steknu preduslovi, odnosno legitimiše izmjena Ustava – kazao je Kalezić.

Istakao je da ne vjeruje da oni mogu uspjeti u tome.

- Pošto znamo kako se može intervenisati na Ustav, oni, po mom mišljenju, nemaju institucionalni put, osim u teoriji, da takvo nešto urade. Ali mogu da jednom vrstom javnog i političkog pritiska stvore atmosferu u kojoj je to neformalno na snazi – istakao je Kalezić, dodajući da ne vjeruje da oni mogu uspjeti u naumu da se interveniše na Ustav.

Komentarišući izjavu Kneževića da će razgovarati sa Vučićem o dvojnom državljanstvu, Kalezić je rekao da je ovakva najava „puno opasnija“ od one o jeziku.

- Time bi se trajno oduzelo pravo Crnoj Gori da odlučuje o Crnoj Gori. Upravo su zakoni o državljanstvu, biračkom pravu, izboru odbornika i poslanika, brana ustavna i institucionalna jednoj vrsti izbornog inžinjeringa u kojoj bi, ne samo omogućili sticanje dvojnog državljanstva, već na taj način intervenisali na birački spisak. Kroz nekoliko etapa bismo došli u situaciju da se o Crnoj Gori opet odlučuje u Srbiji. Ovoga puta i formalno, jer bi taj broj novoupisanih birača bio toliko veliki da bi onemogućio suštinsko odlučivanje građana Crne Gore – istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, i za ovakvu najavu postoje brojne prepreke.

- Te prepreke nijesu toliko slabe, ali ključno je pitanje koliko je opozicija u stanju da odreaguje na takav čin. Sjetimo se protesta na Bogetićima, kada je Vlada pokušala da utiče na način sticanja državljanstva. Ovoga puta je opet zadatak na opoziciji da, ako se krene u operacionalizaciju jedne takve ideje, odnosno ako se krene u obnovu priče o dvojnom državljanstvu koje nije moguće po sadašnjem zakonu i Ustavu, da odreaguje i zaustavi takav čin, jer se tu radi o de facto obesmišljavanju nezavisnosti Crne Gore na jedan matematički prost način – istakao je Kalezić.

Komentarišući izostanak reakcije parlamentarne opozicije na izjave Kneževića i Mandića, Kalezić je rekao da se ovakve ozbiljne političke namjere ne smiju odćutati.

- Ovo nije prva izjava tim povodom. Slušamo slične izjave i od predsjednika Skupštine Andrije Mandića, Kneževića i njihovih apologeta u Srbiji, ali konstantan je izostanak reakcije opozicije. Često imaju manir da izjave Kneževića stavljaju u jedan žovijalni, neformalni kontekst. Ali ovoga puta se radi o ozbiljnim političkim namjerama koje se ne smiju odćutati – dodao je Kalezić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...