VUČIĆ RAZOTKRIVEN PRED CIJELIM SVIJETOM: Ovo su dokazi da se Rusija na velika vrata vratila u Srbiju…

Daleko konkretnija bila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

  • Regija

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Rusija se na velika vrata vratila u Srbiju, ako ikada iz nje i odlazila. Nakon blagog pokušaja distanciranja po izbijanju rata u Ukrajini, vaganja srpskih vlasti da li uvesti sankcije ili ne, izbjegavanja sastanaka na najvišem nivou sa ruskim liderima, pravdanja pričom o poštovanju Međunarodnog prava i poruka da oni neće biti kao oni koji su njima devedesetih “zabili nož u leđa”, Beograd je ponovo pao u čvrst zagrljaj Moskve. Da je poslije novog zagrljaja pao i “poljubac” može se zaključiti iz zahvalnosti koju su predsjednik i premijerka Srbije uputili ruskim tajnim službama koje su ih, kako tvrde, obavijestile šta opozicija sprema na ulicama Beograda.

Beograd je prethodnih večeri bio poprište velikog obračuna. S jedne strane bili su građani, predvođeni opozicionim prvacima, revoltirani izbornom krađom i prekrajanjem njihove volje, a sa druge strane bila je vlast sa svojim represivnim aparatom. Policija, koja je očigledno bila spremna i obaviještena šta građani spremaju, čekala je samo mig, odnosno komandu da krene na okupljene ljude. U tom jurišu nije bilo milosti – svako ko se našao na putu ljudi pod oklopima dobio je pendrek (preko leđa, po ruci, po glavi…).

A kako je došlo do tako hitre reakcije i kako su policajci stigli prije opozicije u zgradu Skupštine grada Beograda?

Da je stigla pomoć od “stranih službi” prvo je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u svom obraćanju, nakon što su protesti eskalirali, rekao da su danima upozoravali inostrani faktor, a da su se mnogi pravili naivni i nisu željeli ni da čuju i vide šta se događa.

„Hvala onim stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se priprema i davale podatke našim obavještajnim službama koje su pravoremeno reagovali i tačno znali šta pripremaju“, rekao je Vučić.


Daleko konkretnija bila je premijerka Srbije Ana Brnabić koja se zahvalila ruskoj službi.

„To vjerovatno neće biti popularno ovima sa Zapada, ali ja posebno večeras osjećam da je važno stati u odbranu Srbije i da se zahvalim ruskim službama bezbjednosti koje su imale te informacije i koje su ih podijelili sa nama“, izjavila je Brnabić.

„Evropska unija mora da reaguje“

Ovakve poruke i priča o saradnji sa ruskim službama nije prošla neopaženo ni u Evropskoj uniji, što potvrđuje poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj, koji je bio šef posmatračke misije EP na izborima u Srbiji.

Podsetimo, Grošelj je u intervjuu koji je nedavno dao portalu Nova.rs istakao da će Evropska unija morati da reaguje ukoliko protesti eskaliraju, a kako se to desilo, on više nema dilemu:

“Ovo je taj trenutak. Evropske političke snage bi morale malo ozbiljnije da sagledaju sve političke poruke koje dolaze iz Beograda. To je važno zbog budućeg odnosa sa Srbijom. Znam da među državama članica EU postoje različita stanovišta oko toga, ali mislim veoma je jasno šta se sada u Srbiji događa, a sad je Brisel na potezu. Unija mora da jasno definiše svoje političke odnose sa Srbijom”, objašnjava Grošelj.

On dodaje da je politički vrh iz Beograda stavio jasno do znanja kakva je priroda njihovog odnosa sa Rusijom i kakvu saradnju imaju sa tamošnjim obavještajnim službama.

“To je nešto što je veoma važno za EU. Sve što je rečeno, pa i sastanak predsjednika Srbije sa ruskim ambasadorom, sve su to političke poruke upućene nama. Sad je na Evropskoj komisiji i zemljama članicama da procjene kakva je to sad promjena u politici Srbije i kako to funkcioniše kroz kontekst pregovora o pristupanju”, podvlači Grošelj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...