RAMIZ SALKIĆ DIREKTNO: "Dodikov narativ podstiče sadašnje i buduće generacije Srba na netrpeljivost i mržnju prema Bošnjacima"

Jasno je da je Dodik eksponent vođenja specijalnog narativnog rata protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine radi kontinuiranog i sistemskog širenja neistina sa ciljem da to postane opšteprihvaćena istina u javnom prostoru.

  • Politika

  • 26. Dec. 2023  

  • 3

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a reagirajući na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u kojoj je kazao da su se "organizovano naseljavali muslimani kako bi bili tampon zona između Srba u Krajini i Srba u Srbiji", da je istina da su iz Srbije planski i organizovano protjerani muslimani, planski i sistemski pljačkana i rušena njihova privatna imovina i vjerski objekti brišući svaki trag postojanja muslimana u Srbiji u drugoj polovini 19. vijeka.

- Istina je da su iz Srbije planski i organizovano protjerani muslimani, planski i sistemski pljačkana i rušena njihova privatna imovina i vjerski objekti brišući svaki trag postojanja muslimana u Srbiji u drugoj polovini 19. vijeka.

Po istom scenariju sa ciljem ovladavanja teritorijom Republike Bosne i Hercegovine isto to je učinjeno u pojasu rijeke Drine i drugim zamišljenim tzv. srpskim teritorijama na prostoru Republike Bosne i Hercegovine zločinima, logorima i genocidom nad Bošnjacima potkraj 20. vijeka.

Dodikov pokušaj obmane i zanemarivanja činjenica da je entitet RS u Bosni i Hercegovini nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da je prije ovog sporazuma sa ovog prostora nasilno protjerano svo bošnjačko stanovništvo uz logore, teške zločine i genocid kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, na čelu sa Karadžićem i Mladićem koji su presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvata i druge teške ratne zločine, neće i ne može uspjeti.

Na Dodikovo širenje obmana i neistina potrebno je višestruko ponovljanje istine kako bi neistine bile pobijeđene u javnosti prije svega kako srpski narod ne bi stvorio osjećaj da je to što Dodik govori istina, jer sa druge strane nema reakcije i osporavanja onoga o čemu Dodik govori.

Jasno je da je Dodik eksponent vođenja specijalnog narativnog rata protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine radi kontinuiranog i sistemskog širenja neistina sa ciljem da to postane opšteprihvaćena istina u javnom prostoru.

Generator ovih aktivnosti su politički, vjerski i radikalni intelektualni centri u Srbiji, a nosilac tih aktivnosti je Dodik kao predsjednik entiteta Rs koji koristi poziciju predsjednika entiteta da takve stavove plasira javnosti što ima dodatnu težinu i opasnost.

Ovakav narativ ima za cilj da odgaja, priprema i podstiče sadašnje i buduće generacije Srba na netrpeljivost i mržnju prema Bošnjacima stvarajući vještački osjećaj da je entitet Rs srpska teritorija, da su Bošnjaci neprijatelji Srba, a da je Bosna i Hercegovina nemoguća država - poručio je Salkić.

Zbog toga je potrebno da politički predstavnici i intelektualne elite u Bosni i Hercegovini uvijek i iznova ponavljaju istinu kako bi se spriječilo širenjene laži o historijatu ovih prostora i u startu zaustavio nastupajući proces dehumanizacije Bošnjaka što je Dodikov krajnji cilj imajući u vidu kontinuirano negiranje bošnjačkog identiteta, kulture i bosanskog jezika.

Oni Bošnjaci koji su odabrali da šute zarad svojih pozicija i privilegija na Dodikovo svakodnevno vrijeđanje i ponižavanje Bošnjaka iznošenjem neistina svodeći to na političku retoriku svjesno ili ne, sasvim svejedno, nanose ogromnu štetu istini, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini – rekao je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...