VANJSKOPOLITIČKI ANALITIČAR DENIS AVDAGIĆ: "To više nije Srbija, nego država Aleksandra Vučića"

On kaže da je Srbija na neki način oteta, a opozicija je jako razjedinjena.

  • Regija

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić je u razgovoru za N1 komentirao proteste u Srbiji, koji su uslijedili nakon izbora na kojima je predsjednik Aleksandar Vučić proglasio uvjerljivu pobjedu svoje Srpske napredne stranke.

"Sve u Srbiji je zapravo očekivano – od rezultata do reakcije oporbe, pa do sudjelovanja studenata. Povijest studentskog sudjelovanja u prosvjedima u Srbiji je počela s Miloševićem i ne treba zaboraviti da je Milošević pao upravo zbog studenata. Moramo uzeti u obzir da generacija koja je rušila Slobodana Miloševića i ova danas nisu iste", rekao je Avdagić.

"Političare treba mijenjati kao čarape"

"Znamo da mladi nisu inspirirani istim stvarima. Svijest se promijenila, tehnologija se promijenila. Komunikacija je daleko lakša. Svjedoci smo da su se ljudi nekako i umrtvili, no ovo je jedna specifična situacija. Aleksandar Vučić je jako dugo na vlasti, njegova prisutnost je predominantna. Nakon nekog vremena kažu da političare treba mijenjati kao čarape", ustvrdio je analitičar.

On kaže da je Srbija na neki način oteta, a opozicija je jako razjedinjena.

"To više nije Srbija, nego država Aleksandra Vučića"

"Srbija je pod konstatnom napetošću. Oporba, da bi imala šansu, mora imati vođu. Treba postojati lider oporbe. Mislim da im treba netko tko će doći iz građanske opcije te da krene odgovarati Aleksandru Vučiću. Jako je puno onih koji sumnjaju da Vučić ima prste i u oporbenom djelovanju. On je zauzdao kompletnu državu, to na neki način više nije Srbija, nego država Aleksandra Vučića. Tako ne funkcioniraju demokratski lideri, nego despoti", kazao je.

"Ne možemo reći da Srbija nije demokratska država, ali je demokratski proces zarobljen u rukama Aleksandra Vučića. On može ponovno raspisati parlamentarne izbore. On time iscrpljuje oporbu financijski. Ne može se ne priznati da su upravo ovo o čemu pričamo gradili radikali, a onda je to prešlo u novu stranku. Vučić je bio PR-ovac u vladi Slobodana Miloševića. To je čovjek koji je izgradio mrežu. To je otimanje izbornog procesa. Mora se priznati da izbori nisu bili ispravni", rekao je.

Avdagić kaže da je Vučićeva retorika antizapadna i to treba priznati.

"Nije dobro ako se popušta Srbiji"

"S jedne strane se čine kao sugovornici Zapada, ali su zapravo jedini sugovornici u Srbiji. Mislim da nije dobro da im se pomaže, mislim da je dobro imati realni odnos prema Vučiću. On ne može biti partner ako on to ne zaslužuje. Ako tjeramo članice EU da se prilagode prema Rusiji, a ovo je zemlja kandidatkinja kojoj se popušta, to ne izgleda dobro", rekao je Avdagić.

On kaže da je vrijeme pokazalo da je Vučić jako vjerodostojan partner za Rusiju.

"On pokušava glumiti Tita i malu Jugoslaviju, ali vrlo bezuspješno. Sve je to jedna velika drama i jedno veliko kazalište. Ako opozicija nije sposobna u ovoj situaciji naći lidera, onda nije spremna na preuzimanje vlasti", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...