OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA: Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za danas, ali na dnevnom redu nema…

- Realni problemi i život su na entitetskim nivoima, a ne na nivou Savjeta ministara, zaključio je Vujičić.

  • Politika

  • 28. Dec. 2023  28. Dec. 2023

  • 3

Državne institucije BiH će, po svemu sudeći, i u 2024. ući sa privremenim finansiranjem, jer na samom izmaku godine niko od nadležnih ni ne spominje budžet za iduću godinu.

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za danas, ali na dnevnom redu nema prijedloga budžeta za iduću godinu.

Nije poznato ni  hoće li će ta tačka biti naknadno ubačena na dnevni red današnjeg zasjedanja.

Kada bi kojim slučajem bh. ministri i dali zeleno svjetlo za budžet za iduću godinu, njega bi prema procedurama trebalo da potvrde i Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. Za sve to ostao bi samo jedan radni dan ove godine pa su šanse za takvo nešto skoro nikakve.

I u Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH priznaju da su šanse za usvajanje budžeta državnih institucija za iduću godinu nikakve.

- Mi usvajamo budžet. Do sada ga nema. Kada će biti, ne znam?! Takođe nisam upućen ni u to da li uopšte postoji neki nacrt tog dokumenta. Po svemu sudeći, kako sada stvari stoje, u novu godinu ulazimo sa privremenim finansiranjem, tako da će novca biti samo za tekuće izdvajanja. Investicija nema, ali nikad ih nije ni bilo sa nivoa BiH, kazao je “Glasu” član Komisije za finansije i budžet Miroslav Vujičić.

Smatra i da bi trebalo smanjivati budžet na nivou BiH, a jačati one na entitetskom nivou.

- Realni problemi i život su na entitetskim nivoima, a ne na nivou Savjeta ministara, zaključio je Vujičić.

Još u septembru pojavila se informacija da je Ministarstvo odbrane BiH tražilo za narednu godinu 1,7 milijardi maraka, što je više od budžeta svih bh. institucija. I resorni ministar Srđan Amidžić (SNSD) je još ranije rekao da je dobio nerealne zahtjeve budžetskih korisnika, koji su kako je tada naveo, u najmanju ruku suludi. Nakon toga najavio je da će Ministarstvo finansija i trezora uraditi prijedlog budžeta i to sa uštedama od tri procenta za svaku od institucija na nivou BiH. Amidžić je tada naveo i da su moguće uštede na svim stavkama prilikom izrade budžeta za narednu godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...