ČUVANJE SJEĆANJA NA HRABRE BORCE: Obilježena 31. godišnjica pogibije vogošćanskih heroja Hakije Mrše i Remzije Veje

Njih dvojica su poginuli na današnji dan 1992. godine, na padinama brda Žuč

  • Sjećanje

  • 28. Dec. 2023  

  • 0

- Da nije bilo ovakvih gazija kao što su bilio Hakija Mršo i Remzija Vejo mi danas ne bi uživali u slobodi - rekao je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo u Vogošći na prigodnoj manifestaciji koja je, na nogometnom stadionu „Hakija Mršo“, upriličena u povodu obilježavanja 31. godišnjice pogibije bosanskohercegovačkih heroja.

Njih dvojica su poginuli na današnji dan 1992. godine, na padinama brda Žuč, u odsudnoj borbi protiv onih koji su atakovali na slobodne vogošćanske teritorije. Obojica su ispoljavali izuzetnu hrabrost i odlučnost u borbenim dejstvima u kojima se branila suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

O njihovim zaslugama i potrebi čuvanja sjećanja na njih, pored Omera Osmanovića, govorili su i Migdad Hasanović, načelnik Općine Vogošća i Bilal Bogilović, predsjednik Udruženja „Zelene beretke“ Općine Vogošća, koje je organizovalo ovo obilježavanje. Istakli su kako herojstvo ovih Vogošćana ne smije biti zaboravljeno, te kako su ovakve manifestacije prilika da se prisjetimo svega onog šta su oni i njihovi saborci radili tikom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine.

U trenutku pogibije Hakija Mršo je bio na dužnosti komandira čete Vogošćanskog odreda. Nekoliko dana prije pogibije uručeno mu je najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”. U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime.

Na početku agresije Remzija Vejo je obavljao dužnost zamjenika komandanta Specijalne jedinice koja je učestvovala u izvođenju borbenih dejstava na području cijelog Sarajeva. Poginuo je na dužnosti komandanta Četvrtog vogošćanskog odreda. Jedna ulica u Vogošći danas nosi njegovo ime. Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju poginulim igračima Fudbalskog kluba „Unis“, u kojem je svoje aktivnosti ispoljavao i Hakija Mršo, članovi udruženja boraca „Bosnae-Zelene beretke“ Općine Vogošća, obišli su mezar Hakije Mrše na Šehidskom mezarju Kovači i Remzije Veje na sarajevskom mezarju Stadion.

- Ovakve godišnjice bude emocije i uistinu biva teško - kaže Mina Mršo, Hakijina supruga. No, kada vidim da on i njegovi saborci nisu zaboravljeni bude mi lakše.

Prigodne literarne radove pročitali su Mahir Kopić i Rijad Ahmetović, članovi sekcije izviđača Udruženja „Zelene beretke“.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...