AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ UZBURKAO JAVNOST: "Federalni premijer Nermin Nikšić potpisao odluku kojom se izuzima..."

„Trojka je zapravo ruska konjska zaprega koja ima praporce koji voze saonice koje voze vlasnika u tim saonicama kasom ili galopom, zavisi kako gazda uzdama upravlja i diktira i pravac i tempo“, kazao je.

  • Politika

  • 29. Dec. 2023  29. Dec. 2023

  • 29

-Danas su izdajice oni koji stvaraju saveze i čine dramatične ustupke Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, kazao je akademik Esad Duraković u sinoćnjem izdanju emisije Polis na TVSA.

On je kazao da je federalni premijer Nermin Nikšić potpisao odluku kojom se izuzima Pravobranilaštvo BiH u vezi sa državnom imovinom.

„Država se razvlašćuje, ona se daje kako se kome ćefne. Ustavni sud BiH je donio odluku da državnom imovinom raspolaže država. Jer kakva je to država koja nema vlastitu imovinu. Ovih dana se ruši odluka Ustavnog suda da bi neke strukture mogle upravljati imovinom. I to je jedna vrsta izdaje. Treba sačuvati državnu imovinu, poštovati odluke Ustavnog suda“, kazao je on.

On ističe da agresija na BiH nije završena jer nisu ostvareni ciljevi te agresije.

„Osnovni problem počiva u agresijskim aspiracijama Hrvatske i Srbije koje se nisu odrekle teritorijalnih pretenzija prema BiH, a njihovi izvođači radova su Dodik i Čović“.

Profesor Duraković je imao i poruku za međunarodnu zajednicu za koju smatra da može „sasvim jednostavno da udari po prstima i hrvatski i srbijanski establišment da ostave BiH na miru.“

„Bošnjački i probosanski političari nisu na nivou situacije, nemaju inicijativu. Već nakon Dodikovih i Čovićevih poteza ragiraju, umjesto da imaju viziju i strategiju. Trojka je izuzetno servilna, nekreativna, bez vizije bez strategije“, kazao je.

Dodao je kako ga Trojka podsjeća na jednu parabolu:

„Trojka je zapravo ruska konjska zaprega koja ima praporce koji voze saonice koje voze vlasnika u tim saonicama kasom ili galopom, zavisi kako gazda uzdama upravlja i diktira i pravac i tempo“, kazao je.

Poručio je da bi bh. političari morali sazivati konferencije za štampu, vršiti pritisak na visokog predstavnika i artikulisati stavove prema međunarodnoj zajednici.

Mišljenja je da Dodik sutra može izvesti kiprizaciju BiH te da je začuđen narodom koji je apatičan i ne čini ništa.

„Hajmo građanski otpor, neku građansku artikulaciju prema ovome što se zbiva oko nas. Apeliram na građane, na medije, na svoje kolege iz akademske zajednice da učinimo nešto“, poručio je Duraković

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...