U MARTU PUTUJU U ANTALIJU: Predsjedništvo BiH prihvatilo Erdoganov poziv

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i Akte Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union - UPU) koji su usvojeni na 27. redovitom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2021. godine u Abidžanu, Obala Slonovače.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2023  

  • 0

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj 10. redovnoj sjednici prihvatilo poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za učestvovanje na 3. diplomatskom forumu u Antaliji koji će biti održan od 1. do 3. marta 2024. godine. 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i Akte Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union - UPU) koji su usvojeni na 27. redovitom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2021. godine u Abidžanu, Obala Slonovače.

Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Generalnog direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Turske o međusobnoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH).

Novac za gradski prevoz u Sarajevu

Također ratifikovalo je Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Projekat gradskog prijevoza u Sarajevu - B.

Ratifikovalo je Ugovor o grantu (Projekat Vodovod Visoko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta.

Osim toga, Predsjedništvo je ratifikovalo Ugovor o grantu (Koridor Vc u Republici Srpskoj – Projekat obilaznica Doboj – Poddionica: Rudanka – Putnikovo Brdo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i Ugovora o grantu (Koridor Vc u FBIH – Projekat obilaznica Doboj, poddionica: Putnikovo Brdo – Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Predsjedništvo je ratifikovalo i Sporazum o zajmu (Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenih sektora u Bosni i Hercegovini), između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj kao i Ugovor o finansiranju (Evropski fond za održivi razvoj – EFSD + Namjenski investicijski okvir 1) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Projekat: Vjetroelektrana Vlašić.

Donijelo je odluku i o ratifikaciji amandmana broj 4 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicijske banke, dana 22. septembra 2010. godine s naknadnim povremenim izmjenama Vodovoda i kanalizacija u Republici Srpskoj kao i amandmana na Sporazum o zajmu (Dodatno finansiranje za projekat registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Restrukturiranje Željeznica Republike Srpske

Također ratifikovalo je amandmane na Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Projekat restrukturiranja Željeznica Republike Srpske.

Predsjedništvo je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma o zajmu (Projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za period 2021-2027. između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore koju predstavlja Kancelarija za evropske integracije.

Na kraju, Predsjedništvo je ratifikovalo Sporazum o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za period 2021-2027. između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo za evropske integracije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...