STRUJI STRUJA: Volkswagenova kineska marka ima najnižu cijenu, ali to nije jedini adut…

Ipak, i to je dovoljno da električni automobil ima domet od 252 km.

  • Auto

  • 01. Jan. 2024  

  • 0

U januaru će početi isporuke prvog električnog automobila s natrij-ionskom baterijom. Prvi primjerci JAC Yiwei EV-a sišli su s proizvodne trake u Kini, javlja carnewschina.com.

Automobil proizvodi Anhui Jianghuai Automobile (JAC), koji je zajedničkom vlasništvu Volkswagena i kineske države. Kapacitet HiNa baterije je 25 kWh te ima gustoću energije od 120 Wh/kg, što je manje od polovice gustoće litij-ionskih baterija. Ipak, i to je dovoljno da električni automobil ima domet od 252 km.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je natrij-ionska baterija, koja umjesto litija koristi kuhinjsku sol, budućnost električnih automobila.

alt

Švedski znanstvnici s Tehnološkog univerziteta Chalmers nedavno su predstavili studiju u kojoj ističu nekoliko prednosti ‘slanih’ baterija. Baterije ne koriste litij, jeftinije su i izdržljivije su zimi, s druge strane, imaju manju gustoću energije.

JAC Yiwei EV košta 10.860 eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...