HISTERIJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Spala knjiga na tri slova, ko su Dodikovi odani ljudi zaduženi za sijanje razdora i straha uoči 9. januara…

-Svi pritisci u vezi s obilježavanjem 9. januara predstavljaju kontinuitet napada na Republiku Srpsku i cjelokupni srpski narod, poručila je senatorka RS-a Bogdana Koljević.

  • Politika

  • 03. Jan. 2024  03. Jan. 2024

  • 6

-Uprkos svim pritiscima i prijetnjama, Republika Srpska će za sedam dana proslaviti 32. rođendan. Sve ove godine bila je izložena mnogim izazovima i problemima, kreiranim uglavnom od stranaca i predstavnika političkog Sarajeva. Udari na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike i pokušaji otimanja imovine, samo su zadnji u nizu planova kako da bude razvlašćena. Iz Srpske odgovor - nastala je u miru, u miru će se i odbraniti, a 9.januar i ove godine biće spektakularno proslavljen, ovim je riječima započela informativna emisija Javnog TV servisa RTRS pod kontrolom Milodara Dodika.

Deveti januar jedan je od najznačajnih datuma kod Srba. Vjerski, ali i državotvorni praznik. Tog dana '92. godine srpski predstavnici u BiH proglasili su Republiku Srpsku, kao odgovor na deklaraciju o suverenosti BiH koja je donesena voljom, tada muslimanskog, i hrvatskog naroda, bez učešća Srba, što je bilo potpuno suprotno tadašnjem Ustavu.

- Odgovor Srba, samosvjesnih i svjesnih one situacije je bio da se proglasi Republika srpskog naroda BiH i u tom smislu se tom činu nema šta prigovoriti. Treba kazati da u to vrijeme nije bilo nikakvih oružanih sukoba. To je dan kada mi obilježavamo svoju hrabrost, svoju istorijsku doraslost, kada obilježavamo slobodu, rekao je Radomir Lukić, pravnik blizak Dodikovom režimu.

Inače, Lukić je sudija koji je nekada bio dekan Pravnog fakulteta na Palama, ali ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio s pozicije zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću.

Republika Srpska ima sve elemente državnosti. Teritoriju, vlast na toj teritoriji i imovinu koja prema Ustavu i Dejtonu pripada Republici Srpskoj, a nikako BiH, kako se pokušava nametnuti. Svako zadiranje u imovinu RS-a kao legalan odgovor imalo bi proglašenje nezavisnosti, prijete sugovornici RTRS-a.

-Mi smo to uradili devedesetih godina. Mi ne možemo dovesti u pitanje imovinu jer je to jedan od glavnih stubova, kao teritorija, u postojanju neke države. Јasno je da u tom smislu moramo poduzeti sve radnje i aktivnosti da se to ne dogodi, odnosno da odbacimo sve ono što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, što nije u skladu sa Ustavom, izjavio je profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, također blizak Dodikovom režimu.

-Svi pritisci u vezi s obilježavanjem 9. januara predstavljaju kontinuitet napada na Republiku Srpsku i cjelokupni srpski narod, poručila je senatorka RS-a Bogdana Koljević.

-Nama je ključno i za Republiku Srpsku je ključno da izdrži još to jedno prelazno vrijeme čvrsto u svom stavu. Kada govorimo o 9. januaru i osporavanju, moramo to povezati i sa procesom koji se vodi protiv predsjednika, koji je protiv institucija Republike Srpske, kazala Bogdana Koljević, inače kćerka nekadašnjeg čelnika Republike Srpske Nikole Koljevića, koji je izvršio samoubistvo.

Podsjetimo, u presudi Radovanu Karadžiću iz 2016. godine, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uz podršku UN-a identificirao je Koljevića kao dio udruženog zločinačkog pothvata, koji je uključivao i Karadžića. U njemu se opisuje da je Koljević bio "posebno ekstreman" i zalagao se za protjerivanje bosanskih Muslimana kako bi se stvorila homogenost teritorije, te je tvrdio da je "Srbima nemoguće živjeti s bilo kim drugim":

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...