U IZRAELU OJAČALE IDEJE EKSTREMISTA: Poziva se na "potpuno uništenje naroda Gaze"

Saada, član Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua, kazao je za izraelsku televiziju "Channel 14" da su u posljednje vrijeme među Izraelcima pojačani pozivi na "potpuno uništenje naroda Gaze."

  • Svijet

  • 03. Jan. 2024  

  • 1

Izraelski zastupnik Moshe Saada izjavio je da su u Izraelu ojačale ideje krajnje desnih ekstremista, prenosi Anadolija.

Saada, član Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua, kazao je za izraelsku televiziju "Channel 14" da su u posljednje vrijeme među Izraelcima pojačani pozivi na "potpuno uništenje naroda Gaze."

Naglasio je da su ideje krajnje desnih ekstremista ojačale u javnosti.

- Moji prijatelji u tužilaštvu koji se raspravljaju sa mnom o političkim pitanjima kažu mi "Moshe, jasno je da svi stanovnici Gaze moraju biti uništeni" i to su izjave koje nikada ranije nisam čuo - rekao je.

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich tvrdi da 70 posto izraelskog naroda podržava "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca koji žive u blokiranom Pojasu Gaze.

Smotrich je u saopćenju ponovio poziv na "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca iz Gaze, uprkos reakcijama međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Dobrovoljna migracija"

Istakao je da je dobrovoljna migracija Palestinaca iz Gaze, koja je uništena u izraelskim napadima, humanitarno rješenje.

Dodao je da bi ovaj plan donio mir i prosperitet svim ljudima u regionu.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich objavili su ranije da podržavaju "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca iz Pojasa Gaze.

- Pravo rješenje za Pojas Gaze je podsticanje dobrovoljne migracije u države koje prihvataju izbjeglice - rekao je Smotrich.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller opisao je izjave izraelskih ministara Smotricha i Ben Gvira o "dobrovoljnoj migraciji" Palestinaca kao "provokativne i neodgovorne".

Francuska također neće podržati prisilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, izjavio je u utorak Nicolas de Riviere, stalni predstavnik Francuske pri Ujedinjenim nacijama (UN).

- Francuska se protivi prisilnom raseljavanju stanovništva. To je vrlo jasno. Nećemo podržati prisilno raseljavanje ljudi. Manje, više je očigledno da je Pojas Gaze naseljen Palestincima. Naš cilj je da Palestinci mogu nastaviti živjeti tamo u sigurnosti i pod dobrim uslovima. To bi trebao biti prioritet - rekao je de Riviere.

To je izjavio nakon što su izraelski zvaničnici pozvali na "dobrovoljnu evakuaciju" Palestinaca iz Gaze i pozvali mnoge zemlje da prihvate Palestince iz enklave.

De Riviere je rekao da su protjerivanje ljudi iz Gaze ili ponovna kolonizacija Gaze "teške ideje", dodajući da je od suštinskog značaja stati na kraj vojnoj operaciji, a ne ciljati civile.

- Palestinci bi trebali moći živjeti u miru u svojim domovima, a bombardovanje civila u Pojasu Gaze trebalo bi da se završi. Bolnice, škole su uništene... Želimo da se to završi - naglasio je francuski zvaničnik.

Civili kao živi štit

Rekao je da palestinska grupa Hamas "koristi civilno stanovništvo kao živi štit, krije se po školama".

- To je istina. Međutim, kad god postoji sumnja, ne biste trebali bombardirati škole - rekao je.

Podvlačeći potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo, de Riviere je rekao da u Gazi živi dva miliona civila, a ne dva miliona terorista.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture enklave oštećeno je ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

Najmanje 22.185 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.035 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...