DARKO BANJAC IZAZIVA VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Očekujem da Schmidt proslavi 9. januar, RS će odbraniti svoje nadležnosti"

On je rekao da će RS u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom podnijeti Narodnoj skupštini svoj izborni zakon.

  • Politika

  • 03. Jan. 2024  

  • 2

Lider NPS-a Darko Banjac poručio je "da bh. entitet RS u 2024. godinu ulazi s namjerom da odbrani svoje nadležnosti u okviru Bosne i Hercegovine".

On je rekao da će RS u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom podnijeti Narodnoj skupštini svoj izborni zakon.

"To je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, jer Dejtonski sporazum predviđa da entiteti, u ovom slučaju RS, sprovode izbore za lokalne i svoj nivo", istakao je Banjac nakon sastanka lidera stranaka koalicije u Banja Luci i dodao:

"RS već ima svoju izbornu komisiju, FBiH je dala svoje nadležnosti CIK-u, dok RS to nije uradila. Sprovešćemo izbore sa svim onim što traže međunarodna zajednica i vampirske ambasade i svim onim što turista Schmidt i ljudi iz opozicije traže kako bi bila kontrola procesa, ali će Narodna skupština to donijeti i RS će imati svoj izborni zakon", rekao je Banjac.

Govoreći o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Banjac je poručio da on trenutno nema legitimitet.

"Ustavni sud mora da odražava državno uređenje državne zajednice", rekao je Banjac i naglasio da to ne može dok u njemu sjede stranci.

"Ustravni sud Bosne i Hercegovine nema legitimitet, on ne može donositi odluke zato što u njemu ne sjede sudije iz RS", kazao je Banjac.

Banjac je naglasio "da niko ne može da zabrani proslavu 9. januara, jer je to dan kada je rođena RS".

"Deveti januar je dan rođenja Republike Srpske, utemeljen u Dejtonskom sporazumu, on je potpisan i kao takav mi ga slavimo. Ne možete nekome oduzeti dan rođenja. Očekujem da gospodin Schmidt, koji je turista, proslavi to u Sarajevu. Pa čak i od partnera iz FBiH da proslave u svojim institucijama Deveti januar", naglasio je Banjac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...