STRUČNJACI SAVJETUJU: Kako se brzo vratiti u formu nakon prazničnih prejedanja i opuštanja…

Također treba jesti i nešto laganiju hranu.

  • Zdravlje

  • 04. Jan. 2024  

  • 0

Nakon blagdana većini je novčanik tanji, a tjelesna težina veća. Česta novogodišnja odluka je vježbanje.

- Dolazi do pojačanog interesa. Ne mogu reći da taj interes predugo opstaje. Ljudi koji kreću vježbati u konačnici brzo odustaju jer su to novogodišnje odluke, kaže za HRT kondicijski trener Kristijan Blažević.

U prosjeku smo tokom protekla dva tjedna unijeli oko 6.000 kalorija više i dobili najmanje pola kile. Zato je sada najbitnije povećati kretanje.

- Predlažemo uvijek obradu cijelog tijela. Dva puta tjedno otprilike rad na snazi kao jednoj od najbitnijih motoričkih sposobnosti. Predlažemo rad i u aerobnoj zoni kako bi pojačali kardiorespiratorne kapacitete. To je zona u kojoj, kada radimo neki pokret - možemo neometano pričati, dodaje Blažević.

Također treba jesti i nešto laganiju hranu.

- Naglasak je na dobru hidraciju. To znači jesti više jušnog i fermentiranog - salate od kiselog kupusa, kisele repe... Ne moramo nužno praviti određene sokove i slijediti protokole, ali naglasak mora biti na biljnim namirnicama, preporučuje nutricionist Nenad Bratković.

Prave promjene ne dolaze preko noći, put do ostvarenja cilja je dugotrajan i mukotrpan, ali na kraju isplativ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...