ZNA LI LJEVICA ŠTA PRIČA LEVICA: Mijatovićev obećani minimalac od 1.000 Nikšić skresao na 619 KM!

O minimalnoj plati od 1.000 KM u FBiH se priča već godinama. Do nje se trebalo doći još davnih dana da je provedena čuvena Reformska agenda kojom je bilo predviđena izmjena fiskalnih zakona.

  • Politika

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 9

Vlada FBiH je dva dana prije Nove godine donijela odluku da minimalna plata u FBiH iznosi 619 KM, umjesto davno obećanih 1.000 KM, javio je portal Istraga na svom X profilu.

Ovo odlukom je u vodu palo obećanje federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, te zamjenika federalnog premijera Vojina Mijatovića (SDP) da će minimalna plata od 1. januara u FBiH iznositi 1.000 KM. Umjesto minimalca od hiljadu KM radnicima u FBiH je preostalo da sačekaju milostinju od svojih poslodavaca kojima je Vlada FBiH dozvolila da isplate neoporezivu pomoć u iznosu od maksimalnih 2.520 KM. Dakako, do ove milostinje, u kompletu ili u "ratama" neće doći mnogi radnici jer poslodavci nisu obavezni da je isplate.

O minimalnoj plati od 1.000 KM u FBiH se priča već godinama. Do nje se trebalo doći još davnih dana da je provedena čuvena Reformska agenda kojom je bilo predviđena izmjena fiskalnih zakona. To nije uspio ni prethodni, dugogodišnji premijer FBiH Fadil Novalić, ali ni aktuelni premijer Nermin Nikšić koji nije mogao u djelo provesti obećanje Vojina Mijatovića koji mu nije samo stranački kolega nego i zamjenik u Vladi FBiH.  Dakle, nijedna od te dvije vlade nisu uspjele da smanje opterećenje na rad kako bi se poslodavcima omogućilo da radnicima zaista daju tu minimalnu platu od 1.000 KM. Umjesto minimalca od 1.000 radnici u FBiH su dobili niz lažnih obećanja, a posljednji od njih je bio od federalnog dopremijera koji je hladno slagao da će do 1. januara 2024. godine biti usvojeni zakoni koji će omogućiti famozni minimalac.

(D. O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...