INCIDENT S OSMICOM OGOLIO SVE DO KRAJA: Nevjerovatne tvrdnje direktora zatvora u Vojkovićima…

Uprava je suspendovala komandira smjene i zavodskog policajca.

  • Vijesti

  • 05. Jan. 2024  05. Jan. 2024

  • 4

Nakon što su komandir smjene i jedan zavodski policajac suspendovani u Državnom zatvoru zbog kršenja pravila rada u ovoj ustanovi, u javnosti se otvorilo mnoštvo pitanja o tome kakvi su zatvori u Bоsni i Hercegovini. Ustanove rade po zakonu, ali pojedinci svojim protuzakonskim djelovanjima nanose štetu zatvorima, što daje utisak da u zatvore može ući ko želi i unijeti šta hoće. U praksi, to je daleko od istine.

Bijeg iz zatvora, iz sudnice, kršenje zakona u zatvorima dio su izvještaja bh. medija. Posljednji u nizu desio se u Državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje je stražar ušao u ćeliju u kojoj se nalazio nedavno uhapšeni bivši direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić. Uprava je suspendovala komandira smjene i zavodskog policajca.

"26. decembra oko 22 sata, komandir smjene je omogućio zavodskom policajcu da napusti svoje radno mjesto i da dođe na blok u pritvor i da razgovara s jednim od pritvorenika. Mi smo povodom toga postupili tako da smo podigli disciplinske prijave i protiv komandira i protiv zavodskog policajca i obojicu suspendovali do okončanja postupka", kazao je Siniša Perković, direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Postupak je prebačen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koji provode istragu. Ova institucija je uradila zakonom propisanu dužnost, te jasno poručila da se nedisciplina neće tolerirati.

A kakavi kadrovi upravljaju zatvorima najbolje svjedoči istup direktora Perkovića.

"Ovo što se sada desilo, nismo mogli da budemo i po danu i po noći tu. Ima čovjek koji je zadužen za to, on je napravio propust i zbog toga je sankcionisan", kazao je Perković.

U Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj, а popunjenost zatvora je govotovo 100 postotna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...