SJEVER OKOVAN LEDOM: Kipuća voda pretvara se u ledeni oblak, Bosanci i Hercegovci zameteni snijegom...

Nordijske zemlje bilježe izuzetno hladno vrijeme posljednjih nekoliko dana, s najnižom temperaturom u posljednjih 25 godina.

  • Evropa

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

Rekordno niske temperature u Finskoj ove sedmice inspirirale su turistu na putovanju na Arktik da isproba trik koji ga je dugo intrigirao - bacanje kipuće vode u zrak kada je vani izuzetno hladno i gledanje kako se trenutno pretvara u oblak ledene prašine.

To nije nešto za probati osim ako su temperature na nivou hladnoće koje većina mjesta na zemlji rijetko ili nikada ne viđa.

Lauri Untamo, 49-godišnji menadžer prodaje iz južne Finske, bio je na odmoru u finskoj Laponiji s prijateljima kada je temperatura pala na minus 30 stepeni Celzija za Novu godinu.

- Vidio sam videosnimke tog trika na društvenim mrežama ili YouTubeu koji je bilo moguće izvesti, ali nikada nisam imao odgovarajući mraz da ga isprobam na minus 30 stepeni ili više - kazao je Untamo za Reuters.

Rekao je da je prokuhao vodu u svojoj kabini, brzo je iznio napolje i bacio je u luku preko glave. preživio je pokušaj bez opekotina jer se voda odmah pretvorila u ledeni oblak koji je potom nestao.

Nordijske zemlje bilježe izuzetno hladno vrijeme posljednjih nekoliko dana, s najnižom temperaturom u posljednjih 25 godina na minus 44,3 Celziusa zabilježenom u petak u Enontekiju, sjevernije na Arktiku od Pyhatunturija gdje je Untamo boravio.

Uprkos ledenom vremenu, Untamo i njegova grupa prijatelja uživaju u aktivnostima na otvorenom kao što su nordijsko skijanje i hodanje po šumama prekrivenim snijegom.

- Čak smo vidjeli i sjevernu svjetlost nekoliko noći, tako da nam je Laponija zaista dala sve od sebe ove sedmice - kazao je.

Čitaoci portala Ljudski.ba su se javili iz Norveške, i poslali fotografije koje svjedoče o pravom zimskom vremenu koji već neko vrijeme vlada u toj zemlji.

oslo ljudskiIzvor: Ljudski.ba

U Norveškoj je ujutro izmjereno minus 32 stepena Celzija, kao što se može vidjeti i na termometru u automobilu.

Ipak, rekord je zabilježen kasno sinoć, kada je na istoj lokaciji izmjereno minus 37.

viber image 2024 01 05 21 21 07 129

Također, čitaoci šalju i fotografije zametenih dvorišta nanosima snijega.

oslo 23

oslo 22

Izvor:Ljudski.ba

I u Bosni i Hercegovini se očekuje solazak ledenog vala sa sjevera kontinenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...