LIDIJA BRADARA, PREDSJEDNICA FEDERACIJE BiH: „Popravljeni odnosi Hrvata i Bošnjaka, prioritet Izborni zakon koji će omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike….“

-Očekujem da će oni biti svjesni odgovornosti i štete koju nanose svima u Federaciji. Jedno je boriti se političkim sredstvima, a drugo je opstruirati, kazala je Bradara.

  • Politika

  • 06. Jan. 2024  

  • 9

O nizu političkih promjena kada je riječ o Federaciji BiH, za Večernji list BiH govorila je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

Početak godine prilika je za napraviti osvrt na događaje koji su obilježili 2023. godinu u političkom smislu. Imali smo niz aktivnosti, dio kojih je konačno stabilizirao Federaciju. Kako biste ocijenili proteklu godinu?

- Može se reći kako je početak godine bio jako buran, imali smo i nova pravila vezana uz Dom naroda, provedbu izbornih rezultata, kao i izbor predsjednika i dopredsjednika na jedan malo drugačiji način nego prethodnih godina te smo, nakon osam godina, imali i imenovanje nove Vlade Federacije. Nakon toga ušli smo u jednu široku koaliciju te mislim da je, s obzirom na okolnosti, Federacija danas prilično stabilna. Uvedena je dodatna doza povjerenja uz jačanje tolerancije unutar Federacije. Možemo reći da je cijela 2023., kada govorimo o ovom entitetu, protekla u duhu tolerancije, razgovora, a važno je da smo osigurali političku stabilnost. Naravno, sve navedeno iziskuje mnogo rada.

Može li se govoriti da su u nekoj mjeri popravljeni odnosi Hrvata i Bošnjaka?

- Da, možemo reći da smo ih popravili. Neke stvari lakše, a neke teže dogovaramo. Postoji zavidna razina povjerenja između partnera.

Možete li se reflektirati na rad Vlade, kao i oba doma Parlamenta Federacije?

- Naravno, uvijek može bolje. Kada govorimo o Vladi Federacije, treba uzeti u obzir činjenicu da je riječ o Vladi koju u većini čine ministri koji su prvi put u izvršnoj vlasti u Federaciji, osim, naravno, predsjednika Vlade, te je svakako potrebno određeno razdoblje da se ljudi uključe u sve procese. S druge strane, imamo blokadu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije jer je onemogućeno velikom broju zastupnika da ostvaruje ustavna prava, odnosno blokiran je rad u povjerenstvima. Tako, u svakom slučaju, očekujem da će se razgovori nastaviti i da će oni koji u ovom trenutku blokiraju rad Zastupničkog doma shvatiti kako je to na štetu svih građana, stanovnika Federacije te da će se ponašati kao odgovorna oporba.

Kada je riječ o ekonomskom dijelu rada, bila bih sretna da je u 2023. bio usvojen proračun za 2024. godinu. No, očekujem da se ta aktivnost završi, a Federacija dobije proračun koji će biti realan i koji će biti smjernica djelovanja u ekonomskom smislu.

Evo već smo jučer imali propao pokušaj sazivanja sjednice Povjerenstva za izbor i imenovanja...

- Nije riječ samo o Povjerenstvu za izbor i imenovanja već i o svim povjerenstvima, a uz izbor sudaca Ustavnog suda, mnogo je pitanja koja su također na čekanju. Nemamo federalnog ravnatelja policije jer nemamo povjerenstvo, nemamo izbor glavnog revizora, kao ni zamjenika, a još je tu mnogo pozicija za koje je zadužen federalni Parlament. Mnogo više problema prave te blokade nego što javnost u ovom trenutku zna.

Iza svega je opozicija koja se ne može pomiriti s izostankom vlasti?!

- Naravno, to je svima jasno. Očekujem da će oni biti svjesni odgovornosti i štete koju nanose svima u Federaciji. Jedno je boriti se političkim sredstvima, a drugo je opstruirati.

Kada govorimo o BiH u cjelini, europski put pruža povijesne prilike za državu. Kako gledate na dosadašnju unaprijeđenu dinamiku europskog puta, kao i mogućnosti u ovoj godini?

- Što se tiče europskog puta BiH, nemamo nikakvih dvojbi, a to mogu reći uime stranke kojoj pripadam, kao i svih dužnosnika koji rade na tom europskom putu. Godina je donijela pomake, a obilježena je aktivnostima svih naših dužnosnika. Nažalost, nismo uspjeli doći do cilja koji smo postavili, a to je otvaranje pregovora. Ostala su otvorena određena pitanja, a znam da je tih 14 prioriteta u nekoj fazi realizacije. S tim da imate zakone oko kojih imamo spornu jednu riječ i jednu rečenicu, a ima i nekih pitanja oko kojih nemamo tako visoku razinu konsenzusa. Ipak, mi ćemo iskoristiti vrijeme koje je pred nama kako bismo dovršili sve obveze te dobili otvaranje pregovora s EU-om kako bi ova zemlja imala bolju i svjetliju budućnost. Svi trebamo raditi svoj posao najodgovornije te ne smijemo gubiti energiju na nepotrebnim temama.

Federacija će imati svoj dio posla kada se otvore pregovori te treba uraditi mnogo toga u smislu uvođenja menadžerskog upravljanja u svim našim javnim institucijama. Evo, naše općine i gradovi su se pokazali kao izvrsne cjeline za razvijanje boljeg poslovnog ambijenta i boljeg života svih stanovnika tih lokalnih sredina. Svi političari i dužnosnici moraju raditi posao za koji su zaduženi, a ako budemo opredijeljeni za taj put, mislim da ćemo imati izvrsne rezultate. Naravno, prioritet u političkom smislu nam je usvajanje Izbornog zakona koji će omogućiti da Hrvati, kao konstitutivan narod, budu ravnopravni na terenu, odnosno da mogu birati svoje legitimne političke predstavnike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...