PRVI AGENT BiH U HAGU: JAR ima izgleda da dobije spor protiv Izraela za genocid u Gazi! (VIDEO)

Izrael će se sljedeće sedmice, 11. i 12. januara, pojaviti pred Međunarodnim sudom kako bi osporio optužbe Južne Afrike da je počinila genocid nad Palestincima u ratu s Hamasom.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

Francis Boyle, prvi bh. agent pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), jedan od vodećih svjetskih pravnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ocijenio je da Južnoafrička Republika ima izgleda da dobije slučaj protiv Izraela pred glavnim sudskim organom Ujedinjenih nacija (UN)!

Izrael će se sljedeće sedmice, 11. i 12. januara, pojaviti pred Međunarodnim sudom kako bi osporio optužbe Južne Afrike da je počinila genocid nad Palestincima u ratu s Hamasom.

Podsjetimo, Južna Afrika je 29. decembra 2023. zatražila od Međunarodnog suda pravde da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Gazi, dok je Izrael odbacio takav zahtjev JAR-a kao bespredmetan.  

Ono što je posebno važno, od Međunarodnog suda pravde se traži i da privremenom mjerom (nizom takvih mjera), između ostalog, zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi koje su već odnijele više od 22.000 žrtava, uglavnom djece, žena, starijih, dok je 58.000 žrtava ranjeno. Uništeni su domovi, biblioteke, bolnice, primjerice više od 360 škola itd.

U popularnoj američkoj emisiji "Demokratija sada!" koja se emitira na 1500 TV i radio stanica, Boyle je ocijenio kao smatra da je "Južna Afrika u poziciji da osigura povoljan poredak protiv Izraela".

Boyle je rekao da na temelju njegova "znanja, prosudbe i iskustva", te, naravno, pročitanog zahtjeva, predviđa da će Južna Afrika ishoditi nalog Suda Izraelu "da prestane s činjenjenjem svih djela genocida nad Palestincima".

Iskustvo iz slučaja BiH

Nadalje, pozivajući se na iskustvo sa Bosnom i Hercegovinom, vjeruje da će naredba Suda uslijediti sedmicu nakon saslušanja naredne sedmice!

Boyle veli da je Izrael u prošlosti slušao naredbe Sjedinjenih Država da zaustavi svoje napade na okupirane palestinske teritorije, ali to sada očito nije slučaj.

"Mi ovdje u Sjedinjenim Američkim Državma imamo moć ovo zaustaviti", naveo je ugledni borac za ljudska prava.

Boyle dalje navodi i kako je jasno znamo da je "Bidenova administracija pomagala i podržavala izraelski genocid nad Palestincima već neko vrijeme". Također, izražava bojazan da će ako Južna Afrika dobije slučaj, Bidenova administracija čak prekršiti Zakon o provedbi Konvencije o genocidu.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni profesor i veliki prijatelj BiH potvrdio je navode iznesene u emisiji, dajući suglasnost da budu preneseni i javnosti u našoj zemlju.

Otkud Južnoafrička Republika u sporu protiv Izraela?

Mnogi će se pitati otkud interes Južnoafričke Države, države Nelsona Mendele, u ovom slučaju, kada je ta zemlja više od 6.000 kilometara udaljena od Izraela. Evo odgovora...

Slijedeći primjer Gambije u postupku protiv Mjanmara zbog kršenja Konvencije o genocidu, Južnoafrička Republika svoj stav temelji na doktrini "erga omnes partes" (lat.: prema svima, protiv svih – strana, država). Ova doktrina omogućuje državi članici ugovora (Konvencija o genocidu) koji štiti zajednička zakonska prava da provede ta prava čak i ako država nije izravno pogođena povredom.

U svojoj prijavi, Južnoafrička Republika naglašava "jus cogens" (lat. prisilno pravo) prirodu zabrane genocida, kao i "erga omnes" i "erga omnes partes" karakter obveza koje države imaju prema Konvenciji o genocidu. S obzirom na to da sve države potpisnice Konvencije o genocidu imaju "zajednički interes da osiguraju da se djela genocida spriječe i da, ako se dogode, njihovi počinitelji ne budu nekažnjeni", predmetne odredbe stvaraju obveze erga omnes partes, "u smislu da svaka država stranka ima interes poštivati ih u bilo kojem slučaju", piše portal Justsecurity.

(Radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...