POKOLJ U MINSKOM POLJU KOD SINKIVKE: Ruski tenkovi zaglavljeni u blatu uništeni serijom eksplozija (VIDEO)

Još uvijek nema podataka o žrtvama, ali se može pretpostaviti da niko sa ruske strane nije preživio napad.

  • Evropa

  • 06. Jan. 2024  

  • 1

Ruske trupe dožvjele su teške gubitke kod sela Sinkivka u sjeveroistočnom dijelu Ukrajine. Ukrajinske 14. i 30. mehanizovana brigada uspjele su da unište kolone ruskih tenkova, borbenih vozila BMP i pješadije koje su prolazile kroz minsko polje na raskrsnici šumskih staza sjeverno od Sinkivke.

U ukrajinskim izvještajima stoji da je najmanje sedam neuspješnih pokušaja ruskih napada zabilježeno u periodu između 14. i 28. decembra. Posljednji napad se čini kao najkatastrofalniji za ruske brigade. Tokom dnevnog napada, dva tenka predvodila su dva BMP vozila. Ruski vojnici su morali da prođu pored uništenih vozila i kratera od prethodnih neuspješnih napada.

Dok je dron iz ukrajinske 30. brigade posmatrao, vodeći ruski tenk je ili udario u minu ili ga je pogodila protivtenkovska raketa - i eksplodirao je. Preživjeli iz tročlane posade iskočili su direktno u vatru ukrajinske artiljerije.

Tri neoštećena ruska vozila brzo su se skupila iza gorećeg tenka, u tom trenutku Ukrajinci su preduzeli pametan korak - pogodili su posljednje vozilo u koloni, BMP, eksplozivnim dronovima.

Pješadija koja se vozila u ruskim BMP vozilima iskočila je i uputila se ka obližnjem rubu šume. Neoštećeni tenk i BMP su pokušali da manevrisanjem napuste minsko polje, ali su oba vozila nagazila mine. Ukrajinci su nedugo zatim ispalili klaster projektila na goruće olupine i rasuli pješadiju.

Nije poznato koliko je ruskih vojnika poginulo, niti da li je neko uspio da pobjegne. Prvog januara, 30. brigada je zarobila neke ruske vojnike južno od mjesta sukoba 28. decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...