OŠTRE REAKCIJE IZ KANADE: "Visoki predstavnik da zabrani obilježavanje 9. januara"

"Kanada mora reagovati na udarce predsjednika RS Milorada Dodikove na državni poredak, Ustavni sud, institucije Bosne i Hercegovine, mir i stabilnost"

  • Politika

  • 06. Jan. 2024  06. Jan. 2024

  • 5

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau i ministrici vanjskih poslova Mélanie Joly u kojem traže da Kanada kao odgovorna članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini hitno predloži visokom predstavniku u BiH da preduzme mjere protiv proslave neustavnog obilježavanja dana RS-a - 9. januara.

Istovremeno traži do Kanade da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini još jednom zatraži konkretno djelovanje pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini u smislu procesuiranja svih onih koji direktno rade protiv države.

"Kanada mora reagovati na udarce predsjednika RS Milorada Dodikove na državni poredak, Ustavni sud, institucije Bosne i Hercegovine, mir i stabilnost. Kanada mora reagovati na Dodikovo donošenje akata i zakona kako bi bili spremni za dan koji je najavio kao "historijski povoljan trenutak za proglašenje nezavisnosti RS", navodi se u pismu.

U pismu se također ističe da je "sramno u središtu ujedinjene Evrope, poslije 'Nikada više!' nakon holokausta i poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, obilježavati dan bh. entiteta Rs uz pasivnost međunarodne zajednice#.

- Sve aktiviste i borce za istinu i pravdu u Kanadi i u svijetu 9. januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj veliko nacionalističke srpske politike, koja je posebno aktivna u Kanadi, je zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije za vrijeme agresije, odnosno njena integracija u sistem "Velike” Srbije poslije agresije - zaključeno je u pismu, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...