BURNO U BANJOJ LUCI: Stevandić zakazao sastanak stranačkih lidera, glavna tema je...

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

  • Politika

  • 07. Jan. 2024  

  • 3

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je za ponedjeljak u Banjoj Luci sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na temu 'Izborni zakon Republike Srpske'.

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona Republike Srpske, Stevandić je još u srijedu, 3. januara, rekao da je on utemeljen u Ustavu Republike Srpske i BiH i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja.

-Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike svih političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da 8. januara sjednemo oko toga, mnogo prije nego bi se zakon donosio, da porazgovaramo o toj temi, rekao je novinarima Stevandić.

-Republika Srpska će kreirati svoj izborni zakon koji predviđa da entitet sam provodi općinske i republičke izbore, rekao je Milorad Dodik, predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta i lider najveće stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka sa predsjednicima stranaka koje su u vladajućoj koaliciji na nivou RS.

On je na pres-konferenciji u Banjaluci u srijedu izjavio da je RS "odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima RS i BiH". Dodao je da taj zakon – koji će biti upućen u zakonodavnu proceduru po hitnom postupku – neće zadirati u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

-RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvidjeti da izborna komisija Srpske provodi opštinske i republičke izbore, kazao je Dodik.

-Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH, upozorili su iz Ambasade SAD-a na ove najave.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

-Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru, zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...