ZAHAROVA REAGOVALA NA IZJAVU ITALIJANSKOG MINISTRA: "Vojska ЕU? Možda prvo da se riješe OVA pitanja..."

Tajani je prethodno izjavio da ЕU treba da formira sopstvenu vojsku koja bi mogla da ima ulogu u mirovnim misijama i sprečavanju sukoba.

  • Evropa

  • 07. Jan. 2024  07. Jan. 2024

  • 0

"Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani prije nego što iznese zamisao o stvaranju vojske ЕU za održanje mira, prvo treba da nauči kako humano rješavati pitanja izbjeglica i migranata, kao i zaštite granice Unije", rekla je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Tajani je prethodno izjavio da ЕU treba da formira sopstvenu vojsku koja bi mogla da ima ulogu u mirovnim misijama i sprečavanju sukoba.

"Vojska ЕU? Možda prvo treba da počnemo da razvijamo sopstvenu vakcinu protiv kovida? Ili da nauči da na human način i u skladu sa međunarodnim obavezama, štiti granice ЕU? Riješi pitanje izbjeglica i migranata? I tek onda treba da se formira vojska", naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, prije formiranja jedinstvene armije, bilo bi dobro shvatiti na koju vrstu goriva će se kretati ili letjeti.

Zaharova je istakla da će "američki predsjednik doći u Brisel i najavit će rast cijena goriva, ukoliko armija ЕU ne napadne one na koje on pokaže".

Tajani je za italijanski list "La stampa" izjavio da bliža evropska saradnja u sektoru odbrane predstavlja prioritet za stranku Forza Italia, na čijem je čelu.

"Ukoliko želimo mirovne snage u svijetu, potrebna nam je evropska vojska. Ovo je osnovni preduslov da bi imali efikasnu evropsku spoljnu politiku", smatra Tajani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...