U ČAST VELIKOM MUZIČARU: David Bowie od danas ima svoju ulicu u Parizu

Povezanost Bowieja i Pariza potječe iz davne 1965. kad je osamnaest godina star David tamo izveo svoj prvi koncert.

  • Kultura

  • 08. Jan. 2024  

  • 0

David Bowie od danas, 8. januara, ima svoju ulicu u Parizu. Pariske su se vlasti na ovaj potez odlučile kako bi odali čast legendarnom rock pjevaču koji je preminuo 10. januara 2016.

Rue David Bowie nalazit će se u pariskom Austerlitzu između ulica Rue Gisèle-Freud i Avenue Pierre-Mendès-France. Ulica koja je dobila ime po Davidu Bowieju nova je u toj četvrti, stvorena kao dio velikog preuređenja toga dijela grada. U blizini ulice također se nalazi slavna knjižara  Bibliotheque Francois Mitterrand. Ulica u Parizu bit će prva koja je ime dobila po slavnom britanskom pjevaču.

Povezanost Bowieja i Pariza potječe iz davne 1965. kad je osamnaest godina star David tamo izveo svoj prvi koncert. Bowie je nastupao sa svojim bendom, The Lower Third. S obzirom na umjetničku povezanost muzičara i Pariza, odlučeno je kako će se ulica nalaziti upravo u toj četvrti jer ona zrači umjetnošću i umjetničkom reputacijom.

Osim svečanog otvaranja ulice, Pariz je pripremio niz drugih aktivnosti u saradnji s novinarem Jérôme Solignyom koji je mnogo puta intervjuirao Bowieja. Tako će se u Parizu tog dana održati koncert Clifford Slappera i izložba slika posvećenih Thin White Dukeu.

David Bowie svoju ulicu još uvijek nije dobio u Brixtonu, londonskoj četvrti u kojoj je rođen. Iako svoju ulicu nema, Brixton mu je posvetio nekoliko murala koji se nalaze  na različitim lokacijama unutar četvrti. Murali su djelo australskog umjetnika Jamesa Cochrana. Osim u Brixtonu, nekoliko je murala širom svijeta posvećeno Davidu Bowieju, uključujući i onaj u Sarajevu koji je visok čak 13 metara, navodi muzika.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...