RADIKALNA ODLUKA IZ WOLFSBURGA: Ništa od jeftinog električnog automobila, umjesto toga stiže…

Ovaj model odlično se prodaje, a VW-u treba novca.

  • Auto

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Volkswagen odgađa serijsku proizvodnju novog pristupačnog električnog automobila jer blaža Euro 7 emisijska pravila omogućuju proizvodnju malih gradskih (benzinskih) automobila. Električni ID.2all trebao se prodavati po cijeni nižoj od 25.000 eura. No sada će se Volkswagen orijentirati na proizvodnju benzinskog Pola, piše Automotive New Europe.

VW i drugi europski proizvođači automobila predviđali su da do kraja desetljeća više neće moći prodavati male automobile s benzinskim motorima zbog strogih Euro 7 pravila protiv zagađenja. Nakon snažnog lobiranja industrije, zemlje EU-a su se složile da neće mijenjati postojeće Euro 6 uvjete i ograničenja emisija za automobile i kombije, što znači da se mali (uglavnom) benzinski automobili mogu nastaviti proizvoditi bez skupih dodatnih katalizatora koji bi ih učinili neprofitabilnima.

Dakle, projekt ID.2all nije obustavljen. Kratkoročno se odgađa, vjerovatno do 2026. ili 2027. godine, a Volkswagen će kapitalizirati svoj položaj na tržištu s Polom. Ovaj model odlično se prodaje, a VW-u treba novca. S druge strane, do tada će se na tržištu električnih automobila pojaviti Renault 5 i 4, te cijeli niz Stellantisovih modela, uz sve ozbiljnije konkurente iz Kine. Bit će zanimljivo vidjeti kome će se električna strategija isplatiti, odnosno hoće li mali električni automobili zavladati tržištem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...