BERLIN POZITIVNO ODGOVORIO NA ZAHTJEVE ZELENSKOG: Njemačka šalje Ukrajini novo moćno oružje (VIDEO)

Ukrajina će uskoro dobiti najnoviji njemački paket vojne pomoći.

  • Evropa

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Ugovor o pomoći, koji je u četvrtak objavila njemačka savezna vlada, uključuje isporuku Skynexa, protivzračnog sistema njemačke proizvodnje, dizajniranog za odbranu kratkog dometa. jNemačka je prvi put najavila ugovor vrijedan 200 miliona dolara s Rheinmetallom, proizvođačem Skynexa, decembra 2022. godine, uz obećanje da će prvi od dva odbrambena sistema uključena u ugovor stići u Ukrajinu početkom 2024.

Isporuka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da njegovi zapadni partneri isporuče dodatne odbrambene sisteme i oružje.

U najnovijem paketu pomoći Njemačke nalaze se i dva radara TRML-4D za kontrolu zračnog prostora, 30 sistema za otkrivanje bespilotnih letjelica, dva tenka za razminiranje...

Skynex je prema navodima proizvođača opremljen za odbranu od velikih taktičkih dronova, projektila vazduh-zemlja, minobacača i artiljerijskih raketa. Sistem se sastoji od 3D radara koji je sposoban da identifikuje prijetnje iz zraka unutar dometa od 50 kilometara.

Sistem je također opremljen za rad s četiri revolverska topa MK3 od 35 mm koji prema Rheinmetallu mogu ispaliti do 1.000 metaka u minuti. Revolverske puške također dolaze opremljene radarima za praćenje i infracrvenim kamerama te laserskim daljinomerima za gađanje "čak i najmanje mete".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...