ZIJAD BEĆIROVIĆ OTVORENO: “Dodik našao utočište u Ljubljani, pišu da je kupio poslovni prostor od 200.000 m2”

Također, kako je još kazao direktor IFIMES-a, Ljubljana postaje “centar regionalnog kriminala” i da nije slučajno da je i sam “gradonačelnik dobio visoko ordenje od Putina”.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  

  • 1

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane, kazao je za N1 da lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska "Milorad Dodik i njegova oligarhija imaju utočište" u glavnom gradu Slovenije. Ove navode Bećirović je argumentovao pisanjem slovenačkih medija koji Dodika povezuju sa kupovinom poslovnog prostora u Ljubljani od 200.000 kvadratnih metara.

Također, kako je još kazao direktor IFIMES-a, Ljubljana postaje “centar regionalnog kriminala” i da nije slučajno da je i sam “gradonačelnik dobio visoko ordenje od Putina”.

Kako komentarišete jučerašnje obilježavanje neustavnog 9. januara u Banjaluci? Viktoru Orbanu dodijeljeno odlikovanje, ali nije i uručeno, jer mađarski premijer nije bilo na proslavi? Nije bilo ni Vučića, ni predstavnika vlasti iz Crne Gore?

Mnogo je toga rečeno, ne bih se htio ponavljati.Misilim da Dodiku odgovaraju ovakve proslave jer šalje poruke svojim političkim rivalima, međunarodnoj zajednici i Ustavnom sudu, ali tu se u osnovi skriva nešto drugo. Mislim da Dodik ima razloga za slavlje jer ga slovenački mediji povezuju sa kupovinom poslovnog prostora u Ljubljani od 200.000 kvadratnih metara. Istaka bih jučerašnju zloupotrebu mladih sportista jer se sport ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe. Vidim da je bio fudbalski savez… Treba se obratiti Čeferinu (predsjedniku UEFA-e) da pokrene određene postupke i mislim da će ih pokrenuti jer je to protiv pravila UEFA-e i FIFA-e.

Naravno da u Banjaluci nije bilo ključnih ljudi poput Orbana, Vučića ili Andrije Mandića jer je ovo bio samo događaj koji pomaže da Dodik ostane na vlasti. Kada bi radila pravna država, tužilaštva i policijske agencije mi sigurno ne bi imali Dodika niti drugih dodike. Ovdje se radi i o tome da je visoki predstavnik rekao da neće dozvoliti održavanje 9. janura i to je 1:0 za Dodika. Ukoliko Schmidt ne nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, jer vlast to sama neće učiniti, onda bi to bilo 2:0 za Dodika, a ako bi još Dodik donio izborni zakon za RS bilo bi 3:0. U ovakvom scenariju postavilo bi se pitanje za koga Schmidt radi i tada bi bilo jasno da radi za Dodika.

Pored ovog svega što sam spomenuo, ključno bi bilo i da se otvori Sky aplikacija, ali ne da je otvara Ramo Isak ili neko drugi, nego da se pod nadzorm Interpola otvore sve te Sky aplikacije, da se procesuiraju odgovorni i da onda Bosna i Hercegovina postane država u kojoj se vraća nada ljudima za bolje sutra.

Istražni organi naše zemlje kao da ne žele da se bave Sky aplikacijom?

Sky aplikacija može biti dokaz. Mislim da su dvije presude donesene na osnovu Sky aplikacije jer su ti osuđeni priznali to krivično djelo. Ide se u tom smjeru i postaje to dio pravosudne prakse. Naravno, oni žele da otvaraju te aplikacije. Vidjeli ste federalnog ministra Ramu Isaka, on bi volio da vodi te postupke što je nezamislivo. Imamo ljude u sigurnosnom, obavještajnom sektoru – ne zna se ko koga više procesuira, ko je na strani kriminala, da li ovi na čelu institucija ili oni protiv kojih se vode postupci. Plus imamo međunarodni kriminal, preko 90 posto zvaničnika EU koji se bave BiH su sa visokim korupcionim rizicima, neštpo manje je američkih. Evo ovdje u Ljubljani je regionalni centar kriminala, tu Dodik i njegova oligarhija ima utočište, vrlo su velike njegove investicije. Ljubljana postaje centar regionalnog kriminala, onih sa bijelim kragnama, ne mislim na džeparoše jer je vrlo siguran grad. Nije slučajno da je i sam gradonačelnik Ljubljane dobio visoko ordenje od Putina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...