OHR O STANJU U BHRT-u: Tri javna emitera moraju se pridržavati zakonskog okvira

Sve dok se nadležne vlasti ove zemlje ne dogovore o drugačijem ili boljem rješenju, postojeći okvir mora biti dovoljan i moraju ga se pridržavati tri javna emitera i njihova upravna tijela, saopšteno je iz OHR-a.

  • Mini market

  • 11. Jan. 2024  

  • 1

Iz kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kazali su nam kako Zakon o Javnom RTV sistemu BiH, kao i tri zakona o pojedinačnim javnim servisima koji čine sistem, i dalje predstavljaju solidnu zakonsku osnovu za funkcionalnost cjelokupnog sistema u najboljem interesu građana Bosne i Hercegovine.

Sve dok se nadležne vlasti ove zemlje ne dogovore o drugačijem ili boljem rješenju, postojeći okvir mora biti dovoljan i moraju ga se pridržavati tri javna emitera i njihova upravna tijela, saopšteno je iz OHR-a.

Najveći problem Javnog servisa Bosne i Hercegovine je nepostojanje trajnog finansijskog rješenja. Javni servisi se finansiraju najvećim dijelom od RTV takse. Problem je star od 2017. godine kada je RTRS izašao iz zakonskog načina naplate takse, te samostalno i na području Republike Srpske naplaćuje taksu, ali je ne dijeli sa emiterima iz Federacije iako bi to trebao. Federalna televizija naplaćuje taksu na području Federacije, a dio koji pripada RTRS-u zadržava za sebe.

Na taj način nezakonski je na svoje račune prikupila oko 20 miliona maraka. Za to vrijeme Televizija Bosne i Hercegovine ne može pokriti svoje zakonske obaveze, a sada je u pitanju i isplata plata za radnike.

U petak će na sastanak i direktori BHRT-a i Televizije Federacije. Pred njima će se naći potencijalna rješenja gorućih problema. Neka od tih rješenja predviđena su i kroz djelovanje Vlade Federacije. No, i dalje je alarm za opstanak BHRT-a upaljen.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...