KO ĆE VAN ZATVORA: Koga je pomilovala predsjednica Federacije Lidija Bradara?

Prema Zakonu o pomilovanju, pomilovanje daje predsjednik Federacije.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2024  

  • 2

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donijela je krajem prošle godine Odluku o pomilovanju pravnosnažno osuđenih osoba.

Ovom odlukom, pomilovani su Fehim Kovač, nekadašnji inspektor MUP-a ZDK i pomoćnik komandira PS Crkvice.

Kantonalni sud u Zenici je presudom 2021. godine preinačio presudu Općinskog suda u Zenici te izrekao Kovaču kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci za počinjenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi.

Pomilovani su i Samir Karalić i Igor Tešević.

Kada su u pitanju djelimična oslobađanja od izdržavanja kazne zatvora, za devet mjeseci skraćana je kazna zatvora Stjepanu Kuliću.

Presudom Kantonalnog suda u Tuzli Kulić je za krivično djelo zlupotreba položaja ili ovlaštenja osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Presudom Vrhovnog suda FBiH kazna je 2021. preinačena na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Kazna zatvora za četiri mjeseca umanjena je i Josipu Žiliću.

Presudom Općinskog suda Travnik iz 2021. Žilić je za krivično djelo teška tjelesna povreda i krivično djelo nedozvoljena nabavka i nošenje vatrenog oružja osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci.

Odbijene su molbe za pomilovanje Džani Riković Delimustafić, Semiru Mahmiću, Nedžadu Rašidagiću, Nerminu Hadžiću, Amaru Babajiću, Edinu Smajloviću, Admiri Burić, Kristijanu Matuloviću, Almedinu Dilaveru, Antonu Olivi, Harisu Tabakoviću, Mersadu Telaloviću, Josipu Mikiću i Maji Imamović.

Prema Zakonu o pomilovanju, pomilovanje daje predsjednik Federacije.

Pomilovanje se ne može dati za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora.

Faktor

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...