"JA ĆU SIGURNO DJELOVATI PO USTAVU BiH I ZAKONU": Oficiri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na prijemu 9. januara, Helez naredio istragu

"Ja ću sigurno djelovati i reagovati po Ustavu i Zakonu BiH", kazao je Helez.

  • Politika

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} se pismeno obratio Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine povodom skanadaloznog prisustva najviših oficira Oružanih snaga BiH na Dodokovom prijemu povodom neustavnog 9. januara. 

U pismu je zatražen odgovor na pitanje: da li će Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na osnovu zakona i ovlaštenja podnijeti krivične projave protiv onih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na manifestacijama povodom antiustavnog, antidržavnog i anticivilizacijskog obilježavanja Dana entiteta Rw, obilježavanja koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim?

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor od generalnog sekretara Ministarstva odbrane BiH prof. dr. Muhameda Smajića.

"Kao što je već ministar odbrane dao izjavu, dao je nalog da generalni inspektor, koji je odgovoran za etiku i profesionalizam, provede istragu u vezi obilježavanja 9. januara. U skladu sa izvještajem generalnog inspektora bit će poduzete sve mjere, uključujući i podnošenja krivične prijave", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez ranije je za Vijesti.ba naglasio koja je njegova mogućnost djelovanje.

"Ja ću sigurno djelovati i reagovati po Ustavu i Zakonu BiH", kazao nam je Helez.

Helez ističe da nepoštivanje vladavine prava u državi ima svoje granice te da će u svojim zakonskim okvirima djelovati u čuvanju integriteta države, ali i ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...