MIRO LAZOVIĆ OTVORENO: "Od američke administracije očekujem da povuku konkretne poteze, nisu dovoljne samo zabrinutosti" (VIDEO)

"Potrošio je oko 650.000 KM, bolje da je te pare podijelio penzionerima."

  • Politika

  • 11. Jan. 2024  11. Jan. 2024

  • 0

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i član Demokratske fronte (DF) komentarišući neustavni 9. januar, Lazović navodi da Dodik strpljivo povlači poteze institucionalnog secesionizma.

"To može voditi ka tome da on očekuje pogodan trenutak kada će ići dalje, a to je proglašenje nezavisnosti RS. Međutim, mislim da je to jedna iluzija koja će koštati njega, srpski narod i RS, to je gubitnički potez. Njegovo inaćenje da uporno obilježava neustavni dan je guranje prsta u oko i Tužilaštvu, ali i OHR-u, te američkoj administraciji i EU. To njega dovodi u tešku situaciju", smatra Lazović.

Dalje dodaje da je obilježavanje neustavnog dana pokazalo i drugu stranu, a to je da mnoge zvanice iz regije i Evrope nisu došle.

"Potrošio je oko 650.000 KM, bolje da je te pare podijelio penzionerima. Poslije ovoga ne treba ništa drugo očekivati nego vršiti pritisak na institucije BiH i Tužilaštvo da počnu raditi. Schmidt je rekao da je to posao za nadležne institucije, Murphy je rekao da to podliježe odgovornostima. Skeptik sam, ali pozivam Schmidta da, ako već ne može povući bonske ovlasti prema Dodiku, neka to uradi prema nosiocima tužilačkih funkcija. Neka povuče sankcije prema glavnom tužiocu Bosne i Hercegovine", naveo je.

Ističe kako jedino američka administracija shvata namjere Milorada Dodika za razliku od evropskih zemalja, između kojih vlada veliko nejedinstvo.

"Od američke administracije očekujem da povuku konkretne poteze, nisu dovoljne samo zabrinutosti. Oni imaju obavezu da čuvaju mir, ali i da sankcionišu politike koje su suprotne Dejtonskom mirovnom sporazumu. Američka administracija će povući određene poteze onda kada njeni interesi budu ugroženi. Što Dodik više urušava institucije, kod građana raste bijes i očekuju reakcije od strane međuanarodne zajednice. Opasna je igra koju igra Dodik, ali i bijes koji raste kod Bosanaca i Hercegovaca",  ocijenio je.

Naglašava kako bi zasigurno NATO trupe reagovale ukoliko bi došlo do ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini.

"Preleti američkih aviona F-16 nosi određenu poruku Dodiku i onima koji misle odvojio dio BiH, ali pozivam na konkretne aktivnosti koje američka administracija može učiniti prema Dodiku i njemu sličnim. Ako Tužilaštvo ne reaguje, izgubit će dodatno kredibilitet koje je ionako dovoljno izgubljeno kod građana", zaključio je Lazović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...